Hlavní obsah

V Krnově řádilo tornádo, potvrdili meteorologové

Krnov
Aktualizováno

Osm lidí se lehce zranilo při silné bouřce, která v úterý zasáhla Krnov na Bruntálsku. 120 hasičů celou noc pomáhalo místním provizorně zakrýt střechy poničené větrem. Ten poškodil čtyři desítky domů. Na místě působil také psycholog. Meteorologové mezitím potvrdili, že se v oblasti skutečně objevilo tornádo.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry tornáda v Krnově zachycené jedním z obyvatel Video: Martin Bodešínský

 
Článek

„Můžeme již potvrdit výskyt tornáda v Krnově, které se tam objevilo v úterý odpoledne. Prošlo asi pět kilometrů dlouhým úsekem od Ježníku přes Kostelec, kde je nejvíce obydlená oblast a kde také tornádo napáchalo největší škody, až k Hajnickému potoku,“ řekl Novinkám Pavel Lipina vedoucí oddělení pobočky ČHMU v Ostravě.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Pravděpodobná trasa tornáda

Podle něj se v Česku objevují tornáda několikrát do roka. Záleží také na tom, jestli tornádo přejde přes obydlenou oblast, kde to lidé zaznamenají. Mají ale mnohem menší sílu než v například ta ve Spojených státech.

„Tornádo to zřejmě nebylo po celou dobu, o tornádu mluvíme jen v případě, kdy se dotkne země. Střídá se s trombou, která se země nedotýká a nezpůsobuje také škody,“ dodal Pavel Lipina.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Tornádo řádilo v Krnově

Hasiči dovezli 130 plachet

"Musíme poděkovat hasičům. Tři desítky lidí pracovaly v noci na zajištění střech. Hasiči přivezli 130 plachet a 116 jich použili. V 05.00 byly všechny střechy přikryté. Byl to koncert," řekla starostka města Alena Krušinová. Vítr podle ní v Krnově zničil střechy na zhruba čtyřiceti domech. [celá zpráva]

Do nejvíce poničené části Kostelec město přistavilo kontejnery na odpad a trosky. Havarijní čety energetické společnosti už od rána na místě pracovaly na obnovení dodávek elektřiny.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči opravují střechy na poškozených domech v KrnověVideo: HZS Moravskoslezského kraje

Do Krnova dorazilo 120 profesionálních i dobrovolných hasičů z celého kraje.

„Přírodní živel si vyžádal osm zraněných osob, především lehčího charakteru, zranění byla ošetřena na místě. Pouze dva muži z Kostelce skončili v nemocnici s podezřením na vážnější zranění rukou a hlavy. Na místě pracoval tým psychologů," informoval mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Následky velmi silné bouřky v Krnově

Do oprav střech se podle něj pustili jak vycvičení hasiči-lezci, tak jejich kolegové. S rychlejším rozvinováním plachet pomáhala výšková technika. Střechy osvětlovali jak z aut, tak speciálními světly z cisteren, halogeny a také speciálními balonovými světly.

"Pokud to majitelé nezvládli vlastními silami, hasiči jim pomáhali i s odklízením trosek ze zahrad. Krnovu již přálo v noci na středu počasí, bylo sucho a teplo, zhruba 20 stupňů Celsia," popsal situaci.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Následky velmi silné bouřky v Krnově

Tornádo předpovědět nejde

Tornádo je silně rotující vír se zhruba vertikální osou, který se alespoň jednou dotkne země a je dost silný, aby na ní mohl způsobit škody. Může se vyskytnout při silnějších i slabších bouřkách, při slabších mívá zpravidla menší ničivé účinky.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Následky velmi silné bouřky v Krnově

Meteorologové přímo tornáda předpovídat neumí, dají se předpovídat jen bouřky.

Opravdu ničivé tornádo se nad českým územím vytvoří podle odborníků zhruba jednou za deset let. Poslední velmi silné tornádo bylo zaznamenáno v červnu 2011, kdy zpustošilo okrajovou část Pardubic Staré Čívice. Škody se vyšplhaly na desítky miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám