Hlavní obsah

V Karlovarském kraji pocítili zemětřesení o síle až 3,5 stupně

– Kraslice (Sokolovsko)
Právo, ČTK, zaš

Oblast kolem Kraslic na Sokolovsku a Nového Kostela na Chebsku zasáhlo v úterý před druhou hodinou odpoledne zemětřesení. Podle prvních údajů automatických měřicích systémů středoevropského seismologického centra dosáhlo síly až 3,5 stupně.

Foto: Geofyzikální ústav Akademie věd ČR

Seizmogram Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR z úterý 11. července

Článek

Otřesy cítili i obyvatelé Jindřichovic nebo Šindelové. „Otřesů už jsme cítili několik. Zatím je to podobný pocit, jako když projíždí kamión nebo přichází bouřka,” řekla Markéta Rösslerová z Kraslic.

První otřesy přišly zhruba v půl druhé, další následovaly krátce před druhou hodinou.

Nejdříve slyšíte hučení, pak se to s vámi zatřese a pak to zase zahučí. Je to jako když pod vámi podjede náklaďák
klimatolog Rudolf Kovařík

Geofyzikální ústav Akademie věd ČR už v západních Čechách pozoroval zvýšenou seizmickou aktivitu v posledních měsících. Slabá zemětřesení se objevila už koncem května v oblasti kolem Lubů a Nového Kostela.

Foto: Mapy.cz

Podle klimatologa Rudolfa Kovaříka ze Šindelové v úterý přišlo několik otřesů. Doprovázeny byly hlukem, který je specifický pro oblast Chebska a Sokolovska.

„Nejdříve slyšíte hučení, pak se to s vámi zatřese a pak to zase zahučí. Je to jako když pod vámi podjede náklaďák. Takový akustický jev neznají nikde jinde v Evropě,“ řekl Právu Kovařík s tím, že zvuky jsou vnímatelnější v noci.

Kovařík zároveň upozornil, že se nejedná o předzvěst sopky. „Je to přirozené uvolňování nahromaděné energie,“ doplnil Kovařík.

Úterní ohnisko se podle Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR nacházelo v hloubce okolo devíti kilometrů severovýchodně od města Luby. „V souvislosti se zaznamenaným otřesem neevidují hasiči žádnou událost, nebylo potřeba nikde zasahovat,“ sdělil mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Žádných otřesů si nevšimla starostka Lub Anita Černíková (STAN). „Pokud je to slabší, lidé to při práci ani nezaznamenají,“ sdělila Právu starostka. Ani město zatím žádné škody neeviduje.

Nebylo to poprvé

Mírná zemětřesení nejsou na západě Čech úplně výjimečná. Silnější se ale opakují po několika letech. Jedno z největších postihlo region na přelomu let 1985 a 1986. Nejsilnější otřes z 21. prosince 1985 dosáhl na desetibodové Richterově škále hodnoty 4,6. V obcích Skalná, Dolní Žandov, Nový Kostel a Plesná kvůli tomu tehdy popraskaly zdi domů, spadly chatrnější komíny a opadávala omítka. Na mnoha místech se také dočasně ztratila voda ve studních.

Na konci května 2014 seizmologové zaznamenali v západních Čechách otřes o síle 4,5 stupně Richterovy škály. Ačkoli epicentrum zemětřesení bylo v okolí Nového Kostela na Chebsku, škody se projevily hlavně v Kraslicích a okolí. Zemětřesení ale tehdy lidé pociťovali až ve vzdálenosti větší než 150 kilometrů od epicentra, a to hlavně ve výškových budovách.

Příčinou zemětřesné činnosti v západních Čechách je patrně zeslabení zemské kůry pod touto oblastí. Typické jsou takzvané zemětřesné roje, kdy nastávají až tisíce slabších otřesů během několika dní až měsíců. Většina otřesů se odehrává ve zlomové oblasti poblíž Nového Kostela dlouhé asi deset kilometrů a v hloubkách mezi šesti a jedenácti kilometry, uvádí web Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám