Hlavní obsah

V Jizerských horách naměřili -22 stupňů, rekord za čtvrt století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko má za sebou mrazivou noc. Minimální teploty do rána klesly na průměrných 7,6 stupně Celsia pod nulou, nejmrazivěji bylo ale na šumavské Horské Kvildě a v Kořenově v Jizerských horách, kde k ránu naměřili minus 21 a 22 stupňů Celsia. Podle informačního servisu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) byl takový mráz naposledy před 25 lety.

Článek

Největší zima byla v noci podle meteorologů v západních a východních Čechách, kde byly průměrné teploty mezi devíti až desíti stupni pod nulou. Na stanicích Černá v Pošumaví, Deštné v Orlických horách a v Šindelové v Krušných horách spadly teploty na minus 15 až minus 16 stupňů Celsia. Pražské Klementinum si pro neděli zatím udrželo rekord z roku 1856, kdy bylo minus 14,2 stupně Celsia.

O mnoho teplejší ale nebyla ani předchozí noc. Podle dostupných údajů ČHMÚ bylo nejchladněji na stanici v Šindelové, kde naměřili minus 15,9 Celsia. Mrazivé počasí přitom podle předpovědi vydrží i v nadcházejících dnech.

V noci může být sněhová kalamita

K večeru má od jihovýchodu navíc začít sněžit, přičemž do pondělního rána by mohlo napadnout pět až 20 centimetrů sněhu. Během pondělí bude sněžení sice od jihu ustávat, v severní polovině republiky může ale ještě nasněžit až 15 centimetrů sněhu, na horách až 30 centimetrů. Ve vyšších polohách se budou tvořit i sněhové jazyky, na horách i závěje. [celá zpráva]

Sněhová nadílka už zasáhla ale i některé evropské země. Z britských ostrovů se přesouvala mimo jiné přes Francii, Španělsko, Německo, Švýcarsko a Rakousko až do Chorvatska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám