Hlavní obsah

V jaderné elektrárně Dukovany začalo cvičení Zóna 2013

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dukovany
Aktualizováno

Poprvé i za přítomnosti zástupců Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) začalo v úterý ráno velké cvičení záchranných složek a kompetentních úřadů v okolí Jaderné elektrárny Dukovany. Jeho úkolem je prověřit návaznost bezpečnostního systému pro případ havárie. Třídenní akce s názvem Zóna 2013 se ale veřejnosti příliš nedotkne.

Článek

V úterý dopoledne budou v areálu elektrárny i v rámci zóny havarijního plánování spuštěny výstražné sirény. Půjde o cvičný táhlý tón o délce 140 vteřin. V dalších dnech se v terénu okolí elektrárny budou pohybovat cvičné mobilní radiační monitorovací skupiny a létat bude cvičný monitorovací vrtulník,“ popsal mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Velké cvičení podobného charakteru proběhlo v regionu v roce 2008.

Scénář letošního cvičení

V noci z 25. na 26. března prasknul na druhém reaktorovém bloku hlavní parní kolektor. Po odstavení reaktoru a souvisejících opatřeních se zjistí únik z primárního okruhu přes poškozený parogenerátor do sekundárního okruhu. Situace dospěje do stavu vyhlášení mimořádné události druhého stupně a svolává se kompletní havarijní štáb. Za daných okolností by vláda musela vyhlásit stav nouze.

„V zóně havarijního plánování, což je 20km zóna kolem jaderné elektrárny, dojde první den cvičení k varování a vyrozumění obyvatelstva pomocí sirén, cvičně se však použije zkušební tón, nikoli varovný signál,“ uvedla mluvčí krajského úřadu z Vysočiny Jitka Svatošová.

První den cvičení prověří hlavně součinnost ústředních správních úřadů se správními úřady krajů Vysočina a Jihomoravský. Krizové štáby krajů připraví návrh opatření.

 Nácvik dekontaminace omezí dopravu

Z hlediska pozorovatele atraktivní (ovšem pro veřejnost nepřístupná) část cvičení přijde na řadu ve středu před polednem. Podle scénáře dojde v kontaminovaném pásmu k dopravní nehodě se zraněním osmi lidí. Nácvik se tak zaměří na organizaci zásahu jednotek integrovaného záchranného systému v prostředí se zvýšenou radioaktivitou, a tedy související nutností dekontaminace. Tato pasáž na nezbytně dlouhou dobu, tj. na hodinu až dvě, uzavře silnici u Kožichovic, dopravu bude řídit policie.

„Evakuace osob a další neodkladná ochranná opatření, stejně jako nezbytná opatření zdravotnická a veterinární, se budou cvičit tzv. štábním způsobem, dopad na běžný život v zóně havarijního plánování bude minimální,“ zdůraznila mluvčí krajského úřadu.

Cvičení skončí ve čtvrtek s úderem poledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám