Hlavní obsah

V dole na Karvinsku vybuchl metan, na místě je nejméně pět mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejméně pět mrtvých, deset zraněných a osm pohřešovaných horníků si ve čtvrtek v podvečer vyžádal výbuch metanu na Dole ČSM Sever ve Stonavě na Karvinsku, jenž patří těžební společnosti OKD.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Důlní záchranáři na místě neštěstí.

Článek

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský potvrdil, že v 17:16 došlo k zapálení metanu. „Ten zapříčinil devastaci některých důlních pracovišť. Práce v podzemí byly okamžitě zastaveny, bylo zahájeno vyfárání všech pracovních čet,“ sdělil mluvčí s tím, že na místo neštěstí se neprodleně dostavili báňští záchranáři, kteří stále provádějí prohlídku všech postižených míst. K explozi podle něj došlo v hloubce 800 metrů.

Krátce před 23. hodinou Čelechovský potvrdil pět obětí, deset zraněných a osm pohřešovaných. „Na 99 procent se jedná o polské horníky,” řekl mluvčí Právu. Dodal, že pro OKD je zajišťuje zprostředkovatelská firma Alpex.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Sanitka odjíždí z areálu dolu ČSM na Karvinsku.

Při tragédii zasahovaly v areálu dolu postupně tři týmy zdravotnické záchranné služby, včetně ostravského vrtulníku. „Záchranáři ošetřovali a do zdravotnických zařízení transportovali tři zraněné, ve všech případech přitom úzce spolupracovali s kolegy z Báňské záchranné služby, kteří pacientům poskytovali prvotní péči,“ popsal mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

„Pětapadesátiletý muž byl při explozi v dole otřesen, ale vyvázl bez větších vnějších poranění. Převezen byl na chirurgickou ambulanci nemocnice v Karviné. Další dva pracovníci utrpěli popáleniny. Jeden lehčího charakteru v oblasti horní končetiny, a zranění hlavy,“ informoval Humpl s tím, že muž byl přepraven do Fakultní nemocnice Ostrava. Na tamním popáleninovém centru skončil i druhý z popálených horníků. „Byl v život ohrožujícím stavu, musel být zaintubován a převeden na přístrojem řízenou ventilaci. Do fakultní nemocnice byl transportován letecky,“ nastínil mluvčí záchranářů.

„To je velká předsváteční tragédie, velká tragédie. Velice mě to mrzí, je mi to líto, sám jsem horník, ale nevím k tomu momentálně nic víc než vy,“ smutně prohlásil starosta Stonavy Ondřej Feber (ANO).

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Důlní záchranáři na místě neštěstí na dole ČSM.

„Rád bych vyjádřil svou nejhlubší soustrast pozůstalým. Jsem ve spojení se záchranáři, dělají maximum. Jsme připraveni okamžitě pomoci, pomoc nabídl i polský premiér. V tuto chvíli nezbývá než věřit a modlit se, aby nebylo obětí víc,” napsal na Twitteru premiér Andrej Babiš (ANO). Na místo hodlá během dne vyrazit.

Důl ČSM je součástí OKD. Majitelem této těžební společnosti je prostřednictvím státního podniku Prisko stát. OKD letos vytěží okolo pěti milionů tun uhlí. V současnosti těží ve dvou dolech. Důlní závod 1 vznikl k 1. lednu 2015 sloučením původních závodů Důl Darkov a Důl Karviná. Důlní závod 2 vznikl k 1. lednu 2015 přejmenováním původního Závodu Důl ČSM a nachází se ve východní části karvinské dílčí pánve. Územně je členěn do dvou oblastí: Sever a Jih. Dobývací prostor je v katastrech obcí Stonava, Karviná, Albrechtice u Českého Těšína a Chotěbuz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám