Hlavní obsah

V Česku zachycena nakažlivější varianta koronaviru delta AY 4.2

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Česku byly zachyceny tři případy nové subvarianty koronaviru SARS-CoV-2 delta AY 4.2. Podle dosavadních výsledků studií může být nakažlivější, ale protilátky na ni fungují stejně jako na ostatní varianty delta. V tiskové zprávě o tom v pondělí informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na novou variantu, jejíž výskyt v evropských zemích mírně narůstá, se zaměřuje Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), zjišťuje případnou větší odolnost proti očkování či léčbě.

„Podle dostupných výsledků studií tato subvarianta vykazuje vyšší transmisibilitu neboli snadnější přenos, ale přibližně stejnou odolnost vůči virus neutralizačním protilátkám jako ostatní subvarianty delta,” uvedla ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Vyšší odolnost vůči protilátkám může podle ní tato varianta viru mít v případě, že nese navíc i mutaci E484K. Doporučuje proto laboratořím její výskyt sledovat při testech metodou diskriminačního PCR.

Koronavirus dál mutuje. Varianta delty AY.4.2 je ještě nakažlivější

Domácí

„České laboratoře v rámci mutace delta celogenomově sekvenovaly celkem 7176 vzorků a v žádném z nich dosud nenašly subvariantu E484K,” doplnila vedoucí Národní referenční laboratoře Helena Jiřincová.

Od 2. do 12. listopadu 80 laboratoří předalo SZÚ data z 56 000 diskriminačních PCR testů. V přibližně 98 procentech z nich byla zachycena varianta delta nebo její subtypy.

Celkově bylo letos celogenomově sekvenovano přes 13 000 vzorků, z nich 1000 od 12. října. Nejvíc vzorků za poslední měsíc obsahovalo subvariantu AY.43 (41,3 procenta). U ní lékaři nezaznamenali žádné změny v odolnosti proti léčbě nebo očkování ani horší klinický průběh nákazy.

Subvarianta AY.4.2 se rychle šíří ve Velké Británii. Podle vědců je o 15 procent nakažlivější než původní delta. Nezdá se však, že by byla smrtelnější nebo že by se dokázala vyhnout vakcínám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám