Hlavní obsah

V Česku je britská mutace viru, může ji mít až 10 procent nakažených

Novinky, alt
Praha
Aktualizováno

V Česku se objevila britská mutace viru, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný po jednání vlády. Informaci záhy potvrdil také Státní zdravotní ústav. Podle Blatného není varianta nebezpečnější, je ale asi o 40 procent nakažlivější. Podle něj je na tuto variantu podezření u 10 procent vyšetřovaných vzorků.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po pondělním jednání vlády

Článek

Státní zdravotní ústav oznámil, že se v ČR vyskytuje britská mutace koronaviru. Byla potvrzena u prvních vzorků, další se podle mluvčí SZÚ zkoumají.

„Zdá se, že v současné době asi 10 procent vzorků, které vyšetřujeme, může obsahovat tuto variantu,” doplnil v pondělí po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný. Což je podle něj v souladu s tím, jak to vypadá v okolních zemích. I tam je to asi 10 až 15 procent.

Zítra se otevřou papírnictví a dětské obchody

Koronavirus

„To, co by se jinak stalo během 10 dnů, u této varianty proběhne za dní 6,” přiblížil dopad rychlosti šíření.

Právě proto, že se varianta šíří rychleji, tak dříve nebo později podle Blatného převládne nad původní, která se šíří pomaleji. Zdůraznil však, že i na novou variantu zabírá vakcína.

Typ mutovaného viru byl detekován v řadě jiných zemí: v Dánsku, Nizozemsku, Itálii, Norsku, Jordánsku, Jižní Koreji, Jihoafrické republice či Japonsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám