Hlavní obsah

V Česku je potvrzeno 99 případů nakažlivé indické mutace delta

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští odborníci se shodují, že země nemá šanci se vyhnout novým mutacím covidu-19, z nichž největším strašákem, který řádí v Británii a například i v Izraeli, je mutace delta – indická varianta viru. Už nyní jsme na téměř stovce případů, které byly potvrzeny.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Ilustrační foto

Článek

S týdenním zpožděním, které si žádá proces sekvenace, může být reálná situace už v tuto chvíli daleko závažnější. Vědecká pracoviště, která od začátku roku dobrovolně sekvenují vzorky nakažených covidem-19, včera zveřejnila aktuální data.

„Data se nám hodně změnila přes víkend. Do pátku jsme měli potvrzenou variantu delta na 33 vzorcích, ale přes víkend jich výrazně přibylo, dohromady na 99 vzorků sekvenací potvrzených na variantu delta. Navíc nejsou všechny vzorky spojené s cestovní anamnézou,“ řekl v ČT Michal Kolář, vedoucí oddělení genomiky a bioinformatiky v Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR.

ECDC: Delta bude v Evropě na konci prázdnin dominovat, zrychlete očkování

Koronavirus

Současný sběr dat sítě sekvenačních pracovišť, která reportují Národní referenční laboratoři (NRL), je doposud spíše nahodilý a systémově by měla začít pracovat až od 1. července. Nyní laboratoře prozkoumají dvě stě až tři sta vzorků týdně, což je podle Koláře při současné incidenci covidu dostačující. Bude-li hůř, mohou se sekvenační kapacity v Česku zvýšit až na 4,5 tisíce vzorků měsíčně.

Vzorky, které se posílají k celogenomovým sekvenacím či je metodě diskrimačního PCR podrobují samy laboratoře, jsou vybírány podle toho, zda se něčím vymykají, pokud jde o projev nemoci. Většinou se v laboratořích podrobněji zkoumají pozitivní vzorky od velmi mladých pacientů, těch s těžkým průběhem nemoci nebo nakažených i po vakcinaci.

Izrael znovu hlásí zvýšený nárůst nakažených

Blízký a Střední východ

Delta, která podle anglického úřadu veřejného zdraví zvyšuje riziko hospitalizace více než 2,5násobně ve srovnání s nákazou britskou variantou, tedy alfou, přišla do Česka zjevně dřív, než se očekávalo. Virus tím ale určitě nekončí. „Každé dva týdny se zafixuje jedna mutace, tedy varianta, která v populaci zůstane,“ upozornil Kolář.

Podle zatím poslední zprávy Národní referenční laboratoře záchyty mutace delta pocházely z Prahy, Moravskoslezského kraje, Ústecka, Liberecka, Královéhradecka a Vysočiny. Ve čtvrtek by mělo na základě nové analýzy NRL ministerstvo zdravotnictví oznámit, jak závažná je současná situace se zatažením mutace delta, a případná opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám