Hlavní obsah

V Česku bude třídenní státní smutek

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jim

Vláda na svém smutečním zasedání projednávala dva body a oba schválila. Jednak se usnesla vyhlásit státní smutek trvající po tři dny od středy do pátku, jednak schválila návrh zákona o zásluhách zesnulého bývalého prezidenta Václava Havla. Stanovisko vlády přednesl novinářům premiér Petr Nečas (ODS).

Článek

Po celou dobu by měly všechny vlajky na státních budovách viset na půl žerdi. „Vlajky by se měly spustit okamžitě, ale nejpozději do středy,“ uvedl Nečas. Doporučil také všem hejtmanům, primátorům a starostům, aby se postarali o vyhlášení státního smutku.

Dále Nečas doporučil všem občanům, aby památku Václava Havla uctili v pátek ve 12:00 minutou ticha. Všechny nevládní organizace pak vyzval, aby zvážily konání veřejných akcí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Představitelé koaličního kabinetu oznamují vyhlášení státního smutku. Zleva Karel Schwarzenberg (TOP 09), Petr Nečas (ODS), Karolína Peake (VV).

Média by podle stanoviska vlády měla o smutečních dnech informovat adekvátně k významu události a uzpůsobit svůj program.

Schwarzenberg: Přišli jsme o největšího Čecha 20. století

„Vláda si je vědoma výjimečnosti Václava Havla, nejen jako prezidenta, ale i jako morální autority, která vedla změny roku 1989, a rozhodla se jej zařadit po bok T. G. Masaryka a Edvarda Beneše. Proto předkládám Sněmovně zákon jako výraz ocenění zásluh Václava Havla, jež překračují hranice republiky i Československa,“ řekl Nečas.

Návrh tohoto zákona zní: Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii.

Vicepremiér, ministr zahraničí a Havlův přítel Karel Schwarzenberg (TOP 09) se zdržel velkých proslovů. „My všichni, co jsme zažili doby bývalé, listopad a prosinec 1989, si uvědomujeme, jakou ztrátu jsme teď utrpěli. Doufám, že i ostatní si uvědomí, že celá Evropa ztratila nejvýznamnějšího Čecha 20. století. Je to v pořádku, že ho stát takto uctí,“ řekl šéf diplomacie.

„Žádám média, politiky a občany, aby se vyvarovali nevhodných projevů během smutku,“ doplnila na závěr vicepremiérka Karolína Peake (VV).

Související články

Výběr článků

Načítám