Hlavní obsah

V České republice začalo digitální vysílání

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pátek 21. října, 12 hodin. Datum, které se zapíše do historie nejen elektronických médií. V České republice začalo po pěti letech zkušebního provozu řádné digitální vysílání televize a rozhlasu.

Článek

Vysílání nabízí čtyři televizní programy - ČT 1, ČT 2, ČT 24 a Novu a pět stanic Českého rozhlasu - Prahu, Vltavu, Leonardo (vzdělávací a naučné pořady), D-dur (klasická hudba) a Rádio Česko (zpravodajská stanice). Poslední tři jmenované stanice jsou premiérové, jejichž vysílání šlo dosud zachytit pouze na internetu.

Digitálně lze přijímat zmíněné stanice prostřednictvím set-top boxů. Tyto přístroje se k nám dovážejí a lze je zakoupit ve velkých elektroobchodech zhruba za 1 500 až 4 000 Kč.

V první fázi je digitální vysílání v tzv. multiplexu A dostupné pouze v Praze a okolí z vysílačů Praha-město a Praha-Cukrák. Provozovatelem jsou České radiokomunikace. Na jaře 2006 se vysílání rozšíří na Brno, posléze na Ostravu a pak postupně na další velká města. Digitální vysílání nyní pokrývá 13,5 procent České republiky a 19 procent obyvatel, tedy zhruba 1,93 miliónu lidí.

Současně existují ještě dvě další sítě, ovšem pouze ve zkušebním provozu společností Český Telecom a Czech Digital Group.

Více programů, lepší obraz i zvuk

Digitální vysílání umožňuje divákům přijímat větší počet stanic a tím pádem pestřejší programovou nabídku ve vysoké kvalitě obrazu a zvuku. Součástí digi vysílání je tzv. elektronický programový průvodce, což jsou odkazy na bližší informace o hercích, autorech atd. právě vysílaného pořadu.

Časem se počítá s rozvojem interaktivních funkcí digitálního vysílání. Jeho prostřednictvím bude například možné posílat emaily, hlasovat v TV anketách nebo sázet.

Zatím má digitální vysílání ale i své "mouchy" a nedostatky. "V této první fázi nebude fungovat duální vysílání pořadů, tedy jazykové mutace, a také formát 16:9," informoval v pátek novináře ředitel techniky ČT Rudolf Pop.

Digitální vysílání ještě není legislativně zakotveno v mediálním zákoně. Jeho podoba se z různých důvodů vleče. Neustále se dostávají do hry nové a nové připomínky poslanců i mediálních odborníků a jednání se přerušují a odkládají. Nejnověji se má novela mediálního zákona projednávat v příslušných výborech a komisích Sněmovny v listopadu. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání také ještě neudělila licence k digitálnímu vysílání novým soukromým žadatelům.

Přes všechny uvedené nedostatky ale udělala Česká republika v pátek první krok k postupnému přechodu z analogového na digitální vysílání, který by mělo být podle představ Evropské unie završeno před rokem 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám