Hlavní obsah

V Čechách bude pršet i nadále, bouřky udeří i na Moravě a ve Slezsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vzhledem k očekávaným srážkám v Čechách dál hrozí extrémní nebezpečí záplav. Pro Jihlavsko, Znojemsko a okresy na severu Olomouckého a Moravskoslezského kraje nově platí povodňová bdělost. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Úslava ve Starém Plzenci

Článek

Severovýchod Česka v pondělí odpoledne zasáhnou přeháňky, bouřky a ojediněle i intenzívní srážky, které v noci přejdou do trvalého deště. Řeky v těchto krajích by tak mohly dosáhnout prvního povodňového stupně.

Výstraha pro české kraje s výjimkou Pardubického a upozornění na povodňovou bdělost na Jihlavsku a Znojemsku platí až do odvolání. V Olomouckém a Moravskoslezském kraji by měly být bouřky od pondělního poledne zhruba do půlnoci. Od úterního rána by pak měli obyvatelé Jesenicka, Šumperska, Bruntálska, Frýdecko-Místecka a Karvinska počítat s možným rozvodněním řek.

V současné době prší prakticky na celém území Česka, večer by mohl déšť místy ustávat. Do úterního rána by podle ČHMÚ mohlo v Čechách spadnout 5–20 milimetrů srážek, na Moravě a ve Slezsku 2–10 milimetrů. V Jeseníkách a Beskydech by mohlo napršet až 30 milimetrů vody a v bouřkách na severovýchodě dalších 30.

V Praze bude večer déšť ustávat

Očekávané srážky nejsou v povodněmi zasažených oblastech sice příliš významné, přesto by se pokles hladin v zasažených oblastech mohl zpomalit, případně by hladiny mohly krátkodobě opět stoupnout. V Praze-Malé Chuchli by se v pondělí dopoledne měl průtok pohybovat kolem 2800 krychlových metrů za sekundu. Výrazně stoupnout by ale měly hladiny v povodí dolního Labe pod soutokem s Vltavou – důvodem bude přítok z horních části povodí.

DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA PŘI POVODNÍCH

Hl. m. Praha:

Povodňová a dopravní infolinka:

1234

Zelená linka:

800 123 003

Informace o dopravních opatřeních v Praze (Dopravní podnik hlavního města Prahy):

296 19 18 17

Středočeský kraj:

Krizová nonstop linka:

950 870 424

Ústecký kraj:

Krizová nonstop linka:

800 876 011

Jihočeský kraj:

Povodňová linka:

800 100 450

Další důležitá čísla:

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí:

267 122 998

Povodí Labe:

494 088 725

Povodí Vltavy:

257 329 425

Povodí Ohře:

474 636 304

---------------------------------------

DŮLEŽITÉ INFORMACE NA INTERNETU:

V Praze bude intenzivněji pršet v průběhu pondělního dopoledne, v odpoledních hodinách a zejména večer by měla intenzita deště ustávat. Napadnout by mělo zhruba 8–10 milimetrů srážek. „Vydatnější srážky očekáváme v oblasti Jeseníků a Beskyd, které zatím nebyly srážkami zasaženy, a reakce toků předpokládáme na úrovni prvního povodňového stupně,“ doplnil ČHMÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám