Hlavní obsah

V brněnské Nábytkové bance najdou uprchlíci peřiny i skříně

Brno

Utekli jen s tím nejnutnějším, drtivou většinu věcí museli nechat doma na Ukrajině a teď se snaží aspoň nějak zabydlet v Česku. Pomoci v prvních těžkých chvílích chce uprchlíkům z válečným konfliktem zmítané Ukrajiny i brněnská Nábytková banka, která začala fungovat v areálu Veletrhů Brno, jen pár desítek metrů od Asistenčního centra, kde si uprchlíci vyřizují nezbytné formality.

Foto: Monika Hlaváčová, ČTK

Nábytková banka, kam mohou lidé nosit nábytek a další vybavení do bytů pro uprchlíky z Ukrajiny, byla zřízena v pavilonu G1 Výstaviště Brno.

Článek

Pokud tedy máte doma nevyužité kanape, postel, ložní prádlo nebo dokonce bílé elektro, můžete je odvézt do banky, kde tyto věci pomohou uprchlíkům. Lidé tak mohou do pavilonu G1 dovážet nový nebo použitý kompletní nábytek, jako jsou postele, rošty, stoly, židle, komody, menší skříně, kuchyňské linky, ale též matrace, spacáky, karimatky, deky.

Na místě je převezmou pracovníci SAKO Brno a Odboru sociální péče, kteří mají zkušenosti s provozováním podobné služby Re-Nab, která je určena pro řešení bytové nouze sociálně slabších rodin.

Ukrajina potřebuje zbraně, ne spacáky, říká Čech podnikající na Ukrajině

Válka na Ukrajině

„Lidé, kteří k nám utíkají z Ukrajiny před válkou, si sebou zpravidla stačí vzít jen ty nejnutnější věci. Na nás pak společně je, aby jim pobyt u nás mohl v maximální možné míře vynahradit dočasně ztracený domov. Aktuálně nám velmi schází základní vybavení domácností, zejména stoly, židle, skříně, postele, ale třeba i kuchyňské linky, povlečení, matrace,“ popsal náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Projekt vznikl v součinnosti brněnské městské odpadové společnosti SAKO, Odboru životního prostředí a Odboru sociální péče brněnského Magistrátu. „Obracíme se proto nejen naše občany, ale i firmy s prosbou o pomoc. Oceníme jak nový, tak i použitý nábytek, ovšem musí být ve funkčním stavu. Nábytkovou banku otevřeme také pro ledničky, mrazáky a pračky. Vyčištěný nábytek pak rodinám dopravíme rovnou do jejich nového ubytování,“ dodal Hladík.

Na Ukrajinu putuje z Olomouce i přilba, která už zachránila život

Válka na Ukrajině

Příjezd do Nábytkové banky je přes bránu číslo 4. Otevřeno je každý den od 12 do 18 hodin. Pro další dotazy a posouzení mohou občané i firmy kontaktovat koordinátorku Nábytkové banky Květoslavu Houzarovou na telefonu 736 784 599.

Reklama

Související témata:

Související články

Dodávku s pomocí vystřídá kamion

Plně naloženou dodávku s přívěsem pomoci válkou postižené Ukrajině odvezl do Užhorodu Radek Navrátil. Ve středu se vrátil a už chystá další pomoc. Tentokrát...

Výběr článků

Načítám