Hlavní obsah

V Brně zpětně zjistili 84 případů britské mutace. Není horší

Právo, Jan Martinek, Stáňa Seďová

Podle vedoucí Národní referenční laboratoře (NRL) pro respirační onemocnění Heleny Jiřincové může být nová varianta koronaviru označovaná jako britská mutace rozšířená už všude po ČR. Po žádosti NRL prohledala odebrané vzorky řada laboratoří včetně té ve Fakultní nemocnici v Brně-Bohunicích, kde našli 84 případů. Žádný z těchto nakažených nemusel být hospitalizován.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Vzhledem k našemu způsobu testování jsme mohli prozkoumat vzorky i zpětně až do září a první záchyt vzorku, který vykazoval změny takzvané britské mutace, naše laboratoř objevila už 25. prosince. Celkově jsme našli osmdesát čtyři případů, ve kterých vzniklo podezření na tuto mutaci. Odeslali jsme je do Národní referenční laboratoře a v úterý ve večerních hodinách bychom měli mít výsledky jejich konfigurace, tedy potvrzení našeho podezření,“ sdělila Právu mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Od prosince minulého roku bylo hledání mezi odebranými vzorky pozitivních pacientů snadnější.

Babiš: Pfizer zmenší dodávku vakcín do ČR nejvýše o 20 procent

Domácí

„V posledních dnech, speciálně od pátku, kdy jsme obdrželi žádost Národní referenční laboratoře, abychom po změnách a této mutaci pátrali, jsme zaznamenali denně pět až deset záchytů,“ potvrdila možné masivní šíření tzv. britské mutace v české společnosti mluvčí FN Brno.

Nemocnice, kam směřovalo zřejmě nejvíc pacientů z Moravy s onemocněním covid-19, dává za pravdu vědcům, kteří se novou mutací SARS-CoV-2 zabývají.

„Nikoho s touto formou mutace jsme u nás nehospitalizovali. To lze v našem systému ověřit, tedy z naší praxe můžu potvrdit, že takzvaná britská mutace nepřináší horší vývoj onemocnění,“ dodala Plachá.

Šíří se snadněji

Státní zdravotní ústav (SZÚ) zatím prověřoval 12 vzorků, kde bylo na britskou variantu podezření. „Tato mutace se rychleji šíří, ale nemáme informace, že by ovlivňovala klinické příznaky,“ řekla Jiřincová.

Změna v mutaci 69/70, která se poprvé objevila ve Velké Británii, se týká takzvaného spike proteinu, který virus používá ke snadnějšímu průniku do organismu. „Je zde větší síla vazby mezi virem a buňkou, proto se šíří snadněji a rychleji,“ uvedla Jiřincová.

Britská mutace viru je mezi námi. Jak moc je rozšířená, bude jasné za několik dní

Koronavirus

Mutace se podle ní v ČR objevila odhadem už 25. prosince, přivezl ji sem zřejmě člověk z Královéhradeckého kraje, který se nakazil v Německu. Jiřičná řekla, že nedokáže odhadnout, jak moc může být v ČR rozšířena. „Vzhledem k tomu, že jsme v Evropě, tak si nemyslím, že se budeme příliš lišit od ostatních států,“ řekla. Světová zdravotnická organizace (WHO) udává, že se nová varianta šíří o 10–70 % snadněji. „Vykazuje také vyšší reprodukční číslo než varianta, na kterou jsme zvyklí,“ řekla Jiřincová.

Nakažení lidé nemusí vědět, zda mají nový typ

„Nemáme zatím informaci o tom, že by nová mutace mohla ovlivnit fungování vakcíny, a stejně tak neovlivňuje detekci pozitivity,“ dodala. Podle ní není potřeba, aby lidé, kteří jsou pozitivní, dostali informaci, že mají právě britskou mutaci, vzhledem k tomu, že průběh infekce se nijak neliší od běžné formy. „Je zde už víc variant koronaviru. Virus je už tak rozšířen, že má velký prostor k evoluční dynamice,“ uvedla Jiřincová.

Koronavirus a jeho mutace: V čem je „indická“ horší než ty předchozí a jaké další známe

Koronavirus

Pověřená ředitelka SZÚ Barbora Macková vyzvala lidi k důslednému dodržování protiepidemických opatření. „Čím snadněji se virus šíří, tím rychleji mutuje. Nemůžeme vyloučit, že některé mutace povedou k horšímu průběhu, třeba že bude víc ohrožovat i mladé lidi,“ uvedla. O tom, že ČR bude muset kvůli britské mutaci zpřísnit restrikce, hovořil už epidemiolog Roman Prymula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám