Hlavní obsah

V Břeclavi vyzkouší blikající zelenou na semaforech

Řidiči v Břeclavi se v září a říjnu setkají na některých křižovatkách s blikající zelenou na semaforu. Blikání bude předcházet chvíli, než na semaforu naskočí oranžová a následně červená. O zkušebním projektu Centra dopravního výzkumu (CDV) informovala v úterý mluvčí policie Kamila Haraštová.

Foto: Profimedia.cz

Po blikající zelené bude následovat klasicky oranžová a po ní červená.

Článek

Řidiči se s blikající zelenou mohou setkat v zahraničí. Tamní zkušenosti ukazují, že může zlepšit průjezdnost křižovatek a zlepšovat bezpečnost. Řidiči už totiž z dálky vidí, zda zelená bude ještě nějakou dobu svítit, nebo ji brzy vystřídá oranžová a červená.

Blikající zelená bude v Břeclavi v termínech od 2. do 13. září a od 14. do 25. října. Po uplynutí obou termínů se vše vrátí do původního stavu. Ve stanoveném období bude zelená blikat čtyři sekundy a týkat se to bude pouze semaforů se třemi barvami, nikoliv doplňkových zelených šipek nebo signálu pro opuštění křižovatky.

Situaci budou monitorovat i drony

Novinku řidiči uvidí například na křižovatkách silnice I/55 s náměstím T. G. Masaryka, ale také u obchodních center Lidl, Billa a Penny nebo na křižovatce silnice I/55 a ulice U Nemocnice. Monitorování situace se uskuteční pomocí dronů s kamerami na křižovatkách a také prostřednictvím ankety.

Blikající zelená na semaforech znamená, že se blíží konec doby pro možný průjezd. Podle Haraštové bude po blikající zelené následovat klasicky oranžová a po ní červená.

„Když bude zelená blikat, řidiči budou vědět, že zelená skončí. Proto by už na oranžovou měli zůstat stát. Někdy se totiž stává, že někdo chce projet na oranžovou, ale nakonec jede na červenou,” uvedla Haraštová. V takových případech pak řidič může třeba zablokovat křižovatku, stát se ale může i nehoda.

Centrum dělá studii kvůli sjednocování pravidel v silničním provozu se sousedními státy jako Rakousko nebo Slovensko a také s dalšími státy Evropské unie. Studii potom předá ministerstvu dopravy. „Břeclav je jediným městem, protože je blízko hranic s Rakouskem, kde blikající zelenou mají. Navíc je tam na průtahu pět křižovatek za sebou,“ uvedla Lucie Vyskočilová z CDV.

Reklama

Výběr článků

Načítám