Hlavní obsah

V areálu Poldi Kladno odstřelili šedesátimetrový ocelový komín

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno

V areálu kladenské ocelárny Poldi se zbavují nepotřebných budov a komínů. V sobotu v deset hodin ráno šel k zemi během pár vteřin šedesát metrů vysoký ocelový komín. Odstřel proběhl bez problémů.

V areálu Poldi Kladno odstřelili šedesátimetrový ocelový komínVideo: Novinky

 
Článek

Demolice proběhla metodou tzv. „řezání výbuchem“ pomocí zhruba pěti kilogramů trhaviny.

„Tato destrukce ocelových konstrukcí je jedna z nejnáročnějších, ale také nejrychlejší a nejbezpečnější,“ řekl Novinkám odborník na stavební destrukce Petr Mikula, který demolici zajišťoval.

Složitá příprava

Vzhledem k tomu, že tloušťka ocelového komínu je třicet milimetrů, s žáruvzdornou vyzdívkou o tloušťce dvacet centimetrů, byla příprava odstřelu opravdu náročná.

Foto: Novinky

Tloušťka komína je třicet centrimetrů

„V ocelovém plášti se musela vyříznout okna, abychom se dostali na vyzdívku, kterou jsme částečně vybourali, částečně navrtali. Pak se musí uchytit přípravky, pomocí kterých se uchytila trhavina na komín,“ vysvětlil vedoucí odstřelů Dušan Nekarda.

Další v řadě

Výroba v areálu Poldi Kladno skončila, a tak byl komín jen další v řadě, který se boural. „Komín je už prakticky nefunkční a do budoucna, kdyby se tu něco stavělo, by tu vadil,“ sdělil důvod likvidace Nekarda s tím, že koncem roku už byly odstřeleny tři cihlové komíny a jeden menší ocelový.

Foto: Novinky

Ocelový komín byl šedesát metrů vysoký.

Reklama

Výběr článků

Načítám