Hlavní obsah

Už to stačilo. Jste arogantní a bez empatie, napsal Zemanovi syn oběti výbuchu ve Vrběticích

Šíříte dezinformace, napsal prezidentovi Miloši Zemanovi v otevřeném dopise syn jednoho ze dvou zaměstnanců firmy Imex Group, kteří zahynuli v říjnu 2014 při explozi muničního skladu ve Vrběticích. Právník Ondřej Havránek zároveň prezidenta vyzval, aby nepravdy šířit přestal. Uvedl, že je prezident arogantní a trpí nedostatkem empatie. Text má ČTK k dispozici.

Foto: Policie ČR

Vybuchlý sklad ve Vrběticích

Článek

Ze dvou explozí muničních skladů ve Vrběticích jsou podle českých bezpečnostních složek důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Zeman nicméně v minulosti prohlásil, že existuje víc vyšetřovacích verzí.

Havránka zaráží, jak může být hlava státu zdrojem dezinformací a "evidentně nesprávných a nepravdivých informací" a ty mediálně prezentovat. "Přestaňte šířit nepravdy, a otírat se tak potažmo o osobu mého otce nepravdivými informacemi či vlastními nepodloženými závěry. Ubližuje to minimálně mně, celé naší rodině a předpokládám, že také pozůstalým po druhém zemřelém. Historicky jste již prokázal, že trpíte nedostatkem empatie a umíte arogantně přehlížet kruciální lidský rozměr věcí, mám však za to, že už by to opravdu stačilo," vzkázal Havránek hlavě státu.

Hamáčkova slova o moskevské kamufláži jsou lživá, tvrdí senátor

Domácí

Prezident dříve řekl, že kromě verze o zapojení ruských tajných služeb dlouhodobě existuje i verze o neodborné manipulaci s výbušninami. V rozhovoru na Frekvenci 1 navíc 16. května odkázal na rozhovor s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO), podle níž mohly výbuchy sloužit k zakrytí manka v muničním skladu.

"Bezprostředně po vašem projevu byly lidmi obeznámenými s vyšetřováním vaše závěry týkající se další vyšetřovací verze odmítnuty a bylo jasně deklarováno, že v současné době je pouze jedna jediná vyšetřovací verze spojená se zapojením agentů ruské GRU," uvedl Havránek v textu.

Právník odmítá podezření na šéfa Imexu

Domácí

Policie ani další vyšetřující složky existenci vícera verzí nepotvrdily. I zástupci vlády včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) opakovaně trvali na tom, že existuje jediná vyšetřovací verze týkající se právě zapojení ruských agentů.

Zeman přišel s další vyšetřovací verzí Vrbětic

Domácí

Jeden sklad ve Vrběticích explodoval v říjnu 2014, druhý v prosinci téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group, v době explozí areál spravoval státní podnik Vojenský technický ústav. České bezpečnostní složky mají podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby, což před nedávnem vyvolalo diplomatickou roztržku s Ruskem. Rusko obvinění odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám