Hlavní obsah

Právník odmítá podezření na šéfa Imexu

Právo, jkk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den před výbuchem muničních skladů ve Vrběticích se měl majitel firmy Imex Group Petr Bernatík pohybovat v blízkosti hotelu, kde bydleli ruští agenti podezřelí z účasti na explozích. V pondělí to uvedly Respekt a Radiožurnál s odkazem na zdroje z vyšetřování. Bernatíkův advokát Radek Ondruš to kategoricky popírá, policisté podle něj s takovou informací nikdy nepracovali.

Foto: Policie ČR

Explozí zničený sklad munice ve Vrběticích (16. října 2014)

Článek

Radiožurnál uvedl, že se Bernatík den před výbuchem zastavil u hotelu Corrado v Ostravě. V té době tam měli být ubytovaní pod krycími jmény dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin. Právě tuto dvojici čeští vyšetřovatelé podezírají, že stojí za výbuchy muničních skladů.

Vyjel z Ostravy rovnou do Vrbětic, v tom hotelu nikdy nebyl
Radek Ondruš, advokát

Podle Radiožurnálu strávil Bernatík v okolí hotelu asi čtyřicet minut. Mají to dokládat údaje zaznamenané z jeho mobilního telefonu. Na jejich základě ale nelze tvrdit, že byl uvnitř. Data z mobilní sítě ukazují přibližnou polohu telefonu v rozmezí desítek až stovek metrů.

V únoru Bernatíka zadrželi

„Je to naprostá nehoráznost. Ta informace je nepravdivá, nikdy v trestním řízení nezazněla a nikdy se na to pana Bernatíka neptali,“ reagoval pro Právo na zveřejněné informace advokát Imexu Group Radek Ondruš.

U Hamáčkovy cesty do Moskvy řeší policie podezření ze dvou trestných činů

Krimi

Místopředseda poslaneckého výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) potvrdil Radiožurnálu, že se detektivové opírají o data z mobilní sítě.

„Bezpečnostní složky byly schopny vystopovat pohyb určité konkrétní osoby na základě pohybu mobilního telefonu mezi bydlištěm nebo mezi firmou, Vrběticemi – tím skladem a mezi hotelem Corrado,“ řekl Žáček. Nekomentoval ale, kdo je tou konkrétní osobou.

Vyšetřovatelé se rolí Bernatíka zabývali. Letos v únoru ho policie zadržela na 48 hodin. Ondruš tvrdí, že ani tehdy se policisté Bernatíka na jeho možný pohyb kolem ostravského hotelu neptali, přestože ho vyslýchali a zjišťovali program.

Zeman přišel s další vyšetřovací verzí Vrbětic

Domácí

„Vyjel z Ostravy rovnou do Vrbětic, v tom hotelu nikdy nebyl,“ odmítl Ondruš, že by se jeho klient někde po cestě zastavil. Podotkl, že zmíněný hotel stojí vedle frekventované silnice a projíždí kolem kdokoli. Ondruš Právu sdělil, že v této souvislosti hodlá podat trestní oznámení pro pomluvu.

Těmi právní zástupce Imexu Group v poslední době nešetří. Jedno z posledních oznámení firma podala Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) kvůli údajnému zmizení zbraní, které po výbuchu v areálu zůstaly.

„Bylo tam uskladněno sto pistolí, 241 granátometů RPG, 651 kulometů a deset tisíc samopalů. Policie tam něco po výbuších posbírala a vrátila nám osm kusů RPG, které byly netknuté, a osm brašen s optikou,“ tvrdí Ondruš.

Brigádníci dostali den před výbuchem ve Vrběticích nečekaně volno

Krimi

„Pak údajně našli 3378 samopalů, k tomu bylo 10 tisíc bodáků a 40 tisíc zásobníků, což je materiál v hodnotě nejméně deset milionů, a z toho nám nevrátili vůbec nic,“ dodal. Nabízí se tedy podle něj závěr, že vojenský materiál někdo rozkradl.

„My neříkáme, že to byl někdo z IZS (Integrovaného záchranného systému). Tam se po výbuších pohybovali i zloději. Ale policisté to měli hlídat, tudíž mohli porušit své povinnosti,“ vysvětlil. Trestní oznámení ale už právník Imexu podal i na policejního prezidenta Jana Švejdara a rovněž podal kárný návrh na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který v pátek oznámil, že na funkci rezignuje.

Ondruš ale odmítá, že by šlo o odvetu například za únorové zadržení Bernatíka. „Kdyby to měla být reakce na toto, tak nečekám do května. Nicméně informace o zadržení Bernatíka a dalších podrobnostech byla přísně důvěrná a součástí spisu. A mně pak redaktoři citují části trestního spisu. Tak jsme dali oznámení na úniky, čímž se domáháme, aby se dodržoval zákon,“ řekl Ondruš.

Trestní oznámení na Švejdara podala firma kvůli vyzrazení informací prezidentovi

Krimi

Naopak na ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO) trestním oznámením reagovat nehodlá. Prezident Miloš Zeman v neděli oznámil, že se s ním právě Benešová podělila o svoji teorii, co se mohlo kromě akce ruských agentů ve Vrběticích stát. „Řekla, že se může jednat o zakrytí manka,“ uvedl Zeman na Frekvenci 1.

„Opakuje, co chce prezident slyšet,“ odmítl Ondruš výrok ministryně řešit.

Reklama

Výběr článků

Načítám