Hlavní obsah

Už si na ty paka ani nepamatuju, komentoval schůzku K9 Schwarzenberg

Prostořeký šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg si během své mise ve Spojených státech pochvaloval, že se kvůli státnickým povinnostem nemusí zúčastnit klíčového jednání K9. O svých koaličních partnerech řekl, že jsou paka, na která si ani nevzpomene.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

„Bohudík, už je to tak dávno, co jsem byl naposled v Praze, že už si nepamatuju na ty paka,“ řekl českým novinářům Schwarzenberg na týdenní pracovní cestě, kterou zahájil v sobotu.

Ministr zahraničí je svými jadrnými formulacemi dobře znám. Již před lety například proslul větou „Jak ty magory trošku znám, demonstrace budou nekonečně pokračovat, ale ne už na silnici,“ kterou pronesl v roce 2007 na adresu rakouských protitemelínských aktivistů.

Zároveň se ani netají svým rezervovaným postojem vůči koaličním jednáním, která se v poslední době nesou ve znamení sporů zejména mezi ODS a VV. TOP 09 se od tahanic drží spíše stranou.

Zdravotní reforma nebo krize vlády?

A spory jsou i na pořadu středeční schůze koaličních špiček, jejich očekávání se ještě před započetím jednání lišila. Zástupci ODS a TOP 09 plánují především diskusi směřující k odstranění posledních sporných bodů v chystané reformě zdravotnictví, Věci veřejné chtějí otevřít i otázku svého „důstojného zastoupení“ v koaliční vládě. Pořadí témat je podle neformálního lídra VV Víta Bárty nicméně věcí premiéra Petra Nečase (ODS).

Bárta novinářům při příchodu do Strakovy akademie řekl, že Věci veřejné jsou ochotny o sporných bodech zdravotní reformy debatovat do noci. Nechtějí ale ustoupit od toho, že některé zubní plomby by měly být hrazené pojišťovnami. Požadavek VV už minulý týden zablokoval podle ODS a TOP 09 shodu na reformě. Nečas před schůzkou avizoval, že primární je pro něj dohoda nad reformním programem, až potom je ochoten jednat i o personáliích. Bárta si nedovede představit, že by se lídři k tomuto tématu nedostali.

"Chceme čtyři ministry a personální změny"

„Pan premiér nám slíbil, že na ně dojde po naší konferenci. Jsme připraveni řešit i zdravotnickou reformu. Ovšem v tomto pořadí,“ prohlásila v úterý první místopředsedkyně VV Karolína Peake.

ODS míní, že diskusi o personálních otázkách nelze předřazovat před dosažení shody na reformách tak, aby mohly začít platit v termínech domluvených v koaliční smlouvě. Věci veřejné, jejichž staronový předseda Radek John v dubnu opustil křeslo ministra vnitra a v květnu funkci vicepremiéra, žádají v usnesení ze své víkendové konference „důstojné zastoupení“ strany v kabinetu. Chtějí čtyři křesla, jak stojí v koaliční smlouvě, a nikoli jen dvě. Hrozí odchodem z kabinetu. Strana navíc už dříve vyzvala k odchodu ministrů obrany Alexandra Vondry, zemědělství Ivana Fuksy (oba ODS) a financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Proti změnám je podle všeho i ODS, v níž už se začaly ozývat hlasy volající po vyloučení VV z vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám