Hlavní obsah

Ústím pochodovali extrémisté, policie musela vytlačit anarchisty

Právo, Novinky, Rudolf Prchal, Jaroslav Švehla, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

V Ústí nad Labem v sobotu večer došlo na avizovaný pochod pravicových radikálů. Policie jich očekávala na pět stovek a navíc asi sto levicových radikálů, kteří by se chtěli s opačným táborem střetnout. Pravičáků nakonec bylo asi o sto méně. První kontroverze se udály v romské čtvrti v městské části Předlice. Pochod začal po deváté hodině, ke konfrontaci s anarchisty došlo o dvacet minut později.

Článek

V 18. hodin se na ústeckém Mírovém náměstí shromáždila asi dvacítka radikálů. Náměstí už bylo zcela obsazeno policisty, nad Ústím létal vrtulník. Zástupce ředitele severočeské policie Oldřich Zeman informoval, že se k městu blíží stovka německých radikálů a na cestě jsou další stovky lidí z celé republiky.

Po půl deváté bylo na náměstí asi 300 lidí. Dorazila i skupina Němců, kteří prošli policejními kontrolami na okraji města. Podle České televize předtím pronikla skupina dvou desítek neonacistů do romské čtvrti v Ústí nad Labem-Předlicích, ale policie je vyvedla ven.

Foto: ČTK

Příznivce Autonomních nacionalistů

:. Příznivce Autonomních nacionalistů

FOTO: ČT

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pochodující radikálové

:. Pochodující radikálové

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Krátce po 21. hodině se dav vydal z náměstí na pochod směrem do okrajových lokalit města. Pochodu se účastnili i radikálové ze Slovenska a Maďarska. Z Německa jich nejvíce dorazilo z měst Drážďany a Chemnitz. Pochodující procházeli silným kordonem policie, nesli transparenty, v rukou měli zapálené svíce. Pochodovali za zvuků bubnů. 

Foto: Libor Zavoral , ČTK

Průvod prochází městem za doprovodu policistů.

:. Průvod prochází městem za doprovodu policistů.

FOTO: Libor Zavoral , ČTK

U Hotelu Vladimír čekala asi stočlenná skupina anarchistů. Okolo 21:30 vzduchem poprvé létaly láhve a začaly hřmět dělobuchy. Policisté zatkli první anarchisty a následně je začali vytlačovat asi o sto metrů dál. Průvod tak bez problémů prošel dál.

Žádné potíže později hlášeny nebyly. Shromáždění bylo rozpuštěno před 23:00. Policie předvedla dva anarchisty a pět místních občanů. Pěti pravicovým radikálům hrozí postih za přestupek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policista zatýká anarchistu.

:. Policista zatýká anarchistu.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policisté odvádějí jednoho z odpůrců neonacistů.

:. Policisté odvádějí jednoho z odpůrců neonacistů.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Foto: Rudolf Prchal, Právo

Pravicové extremisty v Ústí čekala i jakási ulička hanby. Tvořily ji široké žluté pásky s nápisem Pozor plyn, na kterých byly nalepeny fotografie lidí nesouhlasících s pochodem, kteří jsou otočeni zády.

:. Pravicové extremisty v Ústí čekala i jakási ulička hanby. Tvořily ji široké žluté pásky s nápisem Pozor plyn, na kterých byly nalepeny fotografie lidí nesouhlasících s pochodem, kteří jsou otočeni zády.

FOTO: Rudolf Prchal, Právo

V Ústí nad Labem celý den probíhaly přísné kontroly při vjezdu do města i vstupu na náměstí. Na Ústecku bylo nasazeno přes 1200 policistů, více než polovina z toho byli těžkooděnci.

Autonomní nacionalisté tvrdili, že chtějí připomenout oběti bombardování města před 64 lety. Odpůrci pochodů říkali, že jde jen o záminku k připomenutí 120. výročí narození Adolfa Hitlera.[celá zpráva]
Letos v únoru na podobný pochod nedalekými Drážďanami, které spojenci v roce 1945 také vybombardovali, přijelo na 6000 pravicových extremistů včetně českých a asi 10 000 jejich levicových odpůrců. Akce skončila tvrdými střety s policií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám