Hlavní obsah

Zákaz pochodu extremistů v Ústí nad Labem byl neoprávněný, rozhodl soud

– Brno • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Petr Kozelka

Zákaz plánovaného pochodu neonacistů přes Ústí nad Labem ze strany tamní radnice byl neoprávněný. Rozhodl tak ve středu Nejvyšší správní soud (NSS), když zamítl kasační stížnost Úřadu městského obvodu Ústí nad Labem-město. Právu to potvrdil mluvčí soudu František Emmert.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Ilustrační foto

Článek

V sobotu tak budou moci pravicoví extremisté pochodovat městem, prý k připomenutí obětí bombardování města spojeneckým letectvem v dubnu 1945. Podle odpůrců pochodu se ale ve skutečnosti neonacistům jedná o uctění 120. výročí narození Adolfa Hitlera.  

Město se pokusilo dva ze tří plánovaných pochodů zakázat, radikálové se ale obrátili na soud a uspěli. Radnice proto podala kasační stížnost k NSS, ten však potvrdil názor soudu nižší instance.

NSS stížnosti podle mluvčího Emmerta nevyhověl hlavně kvůli chabému odůvodnění zákazu pochodu. "Správní orgán zakázal shromáždění ve velmi stručném rozhodnutí, jehož odůvodnění nepřesahuje jednu stránku formátu A4. Jediným důvodem zákazu měla být skutečnost, že nutné omezení dopravy způsobené shromážděním bude v závažném rozporu se zájmem obyvatelstva, přičemž lze bez přiměřených obtíží konat shromáždění jinde. Tento jediný důvod zákazu úřad nijak blíže nevysvětlil,“ řekl Emmert.

Radnice podle soudců nijak neosvětlila, proč má být shromáždění v rozporu se zájmy obyvatelstva. NSS svým rozhodnutím upozornil, že pokud budou radnice v budoucnu chtít podobná shromáždění zakazovat, měly by to odůvodnit i jinak, než jen poukazem na problémy v dopravě.

Kocáb kvůli pochodu zmobilizoval Pražský výběr II. 

"Jednostranné nadřazení potíží v dopravě nad výkon shromažďovacího práva prostřednictvím zákazu shromáždění by znamenalo, že stát, jeho orgány či samospráva nejsou schopny materiálně zajistit naplnění jedné ze základních ústavních svobod. To by ve svém důsledku mohlo vést až ke znemožnění konání většiny podniků spojených s větší účastí osob na veřejnosti přístupných místech, ať už by jejich obsah byl jakýkoliv od náboženské pouti přes sportovní a kulturní akce, vojenské přehlídky, až po politické mítinky,“ dodal Emmert.

Radikálové z pořádajícího hnutí Autonomní nacionalisté už podali trestní oznámení na ústeckého primátora Jana Kubatu (ODS), který proti pochodům vystupuje. "Pan primátor Kubata má uražené ego ze soudní prohry a jak vidno, dělá vše pro to, aby pochod co nejvíce poskvrnil, pošpinil a u obyčejných lidí zatratil,“ tvrdí na svém webu radikálové.

Ve středu večer vystoupí ve městě na Mírovém náměstí Pražský výběr II. pod taktovkou ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába, který se koncertem připojil k protestu "V Ústí neonacisty nechceme". Tato občanská iniciativa hodlá oběti náletů uctít při ekumenické bohoslužbě v sobotu v kostele.

Reklama

Výběr článků

Načítám