Hlavní obsah

Kvůli neonacistům se vylidňuje Ústí nad Labem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Severočeské Ústí nad Labem se připravuje na sobotní pochod neonacistů. Do města se sjedou policisté z celé České republiky. Bude omezena doprava a ústecká univerzita přeruší sobotní výuku. Na akci se kromě českých radikálů chystají i neonacisté z Německa.

Článek

Ze Saska by mohly přijet desítky německých neonacistů. "Mohu potvrdit, že se tam mají skutečně vydat i němečtí neonacisté," řekla mluvčí kriminálního úřadu spolkové země Sasko Christin Gerullová.

Upřesnila, že by na akci do Ústí nad Labem měly podle dostupných informací vyjet dva autobusy německých neonacistů, tudíž "50 až 100 lidí".

Hnutí Autonomní nacionalisté má v Ústí nad Labem plánovány tři pochody. Oficiálně chce připomenout oběti bombardování města v dubnu 1945. Odpůrci pochodu ale tvrdí, že jde jen o záminku ke vzpomínkové akci ke 120. výročí narození Adolfa Hitlera, které připadá na 20. dubna.

Ředitel severočeské policie Jiří Vorálek uvedl, že do Ústí přijedou policisté z celého Česka. Hovořilo se také o podpoře německých kolegů. Ti však nepojedou do České republiky, ale zaměří se na německé straně hranic na kontrolu osob směřujících do Česka.

Německá policie může určitým osobám znemožnit vycestování z Německa. "K tomu ale musíme mít velmi konkrétní důvody," řekl mluvčí spolkové policie Thorsten Henkel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám