Hlavní obsah

Členům Dělnické strany se v Krupce postavili Romové

– Krupka

Zhruba 40 členům takzvaných ochranných sborů krajně pravicové Dělnické strany (DS) se v sobotu v Krupce na Teplicku postavilo více než 100 lidí včetně tamních Romů. Členové DS dorazili kolem 14:30 k obchodnímu komplexu Delta u ulice Karla Čapka, policie od sebe oba tábory oddělila. Akci přihlíželi i další místní obyvatelé a také několik antifašistů. Zůstalo ale jen u pokřikování.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Příznivci Dělnické strany. Ilustrační foto

Článek

Na straně Romů stála skupina asi deseti lidí, kteří byli vybaveni transparentem s nápisem Antifašistická akce. Členové DS směrem k druhé skupině skandovali hesla jako například "Nic než národ". Romové odpovídali pískotem. Oba tábory oddělovali policisté; na místě byl i antikonfliktní tým a těžkooděnci, kteří kolem ulice Karla Čapka zahradili vstup do sídliště

Akci sledují místní obyvatelé, někteří z nich projevovali sympatie s jednou, jiní zase s druhou stranou. Jedna z přítomných žen například ČTK řekla, že DS podporuje, a postěžovala si na situaci v části Krupky - přirovnala ji ke stavu na litvínovském sídlišti Janov.

Členové takzvaných ochranných sborů Dělnické strany se na pochod Krupkou vydali po 13:00. Podle vedení strany chtěli na místě monitorovat situaci kvůli údajným opakovaným žádostem místních občanů, kteří jsou prý ohrožováni nepřizpůsobivými občany.

Akci předcházel incident, při němž byli podle policie zadrženi dva lidé kvůli výtržnostem. Podle mluvčí teplické policie Ilony Novotné policie při incidentu také zabavila nože a další zbraně. Místopředseda strany Petr ČTK řekl, že asi 30 lidí se pokusilo napadnout členy DS, policie prý ale střetu zabránila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám