Hlavní obsah

Ústečtí lékaři provedli unikátní operaci srdce

Právo, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Tým Kardiologické kliniky ústecké Masarykovy nemocnice vedený primářem Pavlem Červinkou ve čtvrtek poprvé použil unikátní metodu operace srdce. Místo klasické kardiochirurgické operace při ní lékaři nahradí aortální chlopeň mezi levou komorou srdce a srdečnicí pomocí zaváděcí cévky, která se do místa nemocné chlopně zavede přes tepnu v pravém třísle.

Foto: Právo

Docent Pavel Červinka

Článek

„Nový zákrok se používá pro pacienty, kteří by bez něho v krátké době zemřeli a kvůli rizikům nemohou podstoupit klasickou operaci srdce. Zákrok jim dokáže život prodloužit o několik let, minimálně o dva roky. Jde o světový revoluční unikát,“ řekl v pátek Právu docent Červinka.

Prvním pacientem, který zákrok v ústecké nemocnici podstoupil, byla 75letá žena, která podle lékařů nebyla schopná kvůli svým potížím s dýcháním ani vyjít schody. Kromě zúžené chlopně trpí i řadou vážných chorob.

Pacient může za pět dní domů

Po dvouhodinovém zákroku se jí prý výrazně ulevilo. Pokud se nevyskytnou komplikace, pacient může jít po zákroku zhruba za pět dnů domů. V červnu mají v nemocnicí zákrok podstoupit další dva lidé.

Metoda se ve světě začala používat v roce 2006, dosud lékaři provedli asi tisíc podobných zákroků. Smějí ho provádět jen vybraná pracoviště, ústecká nemocnice se chce stát jedním z nich. V Česku prý budou ještě v Praze a v Hradci Králové.

Operace je velmi drahá, stojí kolem 700 000 korun. České zdravotní pojišťovny ji dosud nehradí, v sazebníku výkonů se prý má objevit v příštím roce. Operace proto ústecká nemocnice hradí ze svých zdrojů,“ upřesnil ústecký kardiolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám