Hlavní obsah

Ústavní soudci zamítli stížnost Roma na umístění do zvláštní školy

Aktualizováno

Jaroslav Suchý, který se soudil s ministerstvem školství kvůli svému umístění do zvláštní školy, neuspěl u Ústavního soudu. Suchý tvrdil, že byl do zvláštní školy umístěn kvůli svému romskému původu, a požadoval odškodnění půl miliónu korun. Ústavní soud jeho stížnost ve středu zamítl.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Suchý na archivním snímku

Článek

Suchý se s ministerstvem začal soudit v roce 2009, všechny soudy ale jeho žalobu zamítly s tím, že byl do zvláštní školy umístěn na základě psychologického vyšetření, podle něhož by látku základní školy nezvládl. Suchý si navzdory tomu doplnil vzdělání a složil maturitu.

Stěžovatel se domáhal zrušení rozsudku Nejvyššího soudu, který v roce 2010 odmítl jeho dovolání proti zamítavým verdiktům soudů nižších instancí. U nich se žalobou na ochranu osobnosti domáhal odškodnění s tím, že jej umístění do zvláštní školy připravilo o možnost vzdělání a zhoršilo též jeho společenské uplatnění. S tvrzením, že mu byla upřena ochrana před diskriminací, však u Ústavního soudu nepochodil.

Suchý na sebe upozornil v roce 2009, když se zviditelnil při návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy, jehož se mu podařilo pohladit.

Suchý v minulosti vysoudil odškodnění například od majitele pražské restaurace, který ho odmítl přijmout na inzerované místo s odůvodněním, že je homosexuál. Letos mu soud přiřknul také 150tisícové odškodnění za rasistické urážky na zpravodajském serveru Parlamentní listy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám