Hlavní obsah

Ústavní soud se zastal muže, který musel pro syna jezdit stovky kilometrů

Novinky, Jaroslav Soukup

Ústavní soud (ÚS) se zastal muže, který se chtěl domoci toho, aby nemusel kvůli setkání s nezletilým synem najezdit během víkendu více než 1000 kilometrů a trávit mnoho hodin za volantem. Muž se dožadoval toho, aby se na přesunu dítěte podílela i matka, do jejíž péče byl hoch svěřen.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Soud muži po rozvodu stanovil, že může se synem trávit každý třetí víkend od pátečního odpoledne do nedělního podvečera. Vyzvedávat i vracet jej musí před domem matky – ten je ale od jeho bydliště vzdálený 273 kilometrů. V součtu tak muž během víkendu strávil za volantem zhruba 18 hodin a najel přes 1000 kilometrů.

Navrhoval proto, aby se na převozu chlapce podílela i matka a aby se tak rodiče střídali. To obecné soudy odmítly, zastání muž našel až u ÚS.

Neslyšící silák si odsedí 15,5 roku za přípravu vraždy své bytné, potvrdil Ústavní soud

Krimi

„Ústavní soud konstatuje, že větší vzdálenost mezi bydlišti rodičů dítěte nemůže za standardních okolností jít k tíži pouze jednomu z nich,“ uvedl v odůvodnění verdiktu soudce zpravodaj Jan Filip s tím, že právě kvůli obtížím s dojížděním se snížil kontakt otce a syna.

Případ proto vrátil soudům k došetření. „Ústavní soud nikterak nepředjímá výsledek znovu otevřeného řízení před obecnými soudy, avšak zdůrazňuje, že rozhodnutí ve věci rozložení práv a povinností rodičů při realizaci styku s nezletilým musí být proporcionální a úměrné oběma rodičům a jim stanoveným povinnostem při péči o dítě,“ zdůraznil ÚS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám