Hlavní obsah

Ústavní soud se zastal muže, který musel pro syna jezdit stovky kilometrů

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) se zastal muže, který se chtěl domoci toho, aby nemusel kvůli setkání s nezletilým synem najezdit během víkendu více než 1000 kilometrů a trávit mnoho hodin za volantem. Muž se dožadoval toho, aby se na přesunu dítěte podílela i matka, do jejíž péče byl hoch svěřen.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Soud muži po rozvodu stanovil, že může se synem trávit každý třetí víkend od pátečního odpoledne do nedělního podvečera. Vyzvedávat i vracet jej musí před domem matky – ten je ale od jeho bydliště vzdálený 273 kilometrů. V součtu tak muž během víkendu strávil za volantem zhruba 18 hodin a najel přes 1000 kilometrů.

Navrhoval proto, aby se na převozu chlapce podílela i matka a aby se tak rodiče střídali. To obecné soudy odmítly, zastání muž našel až u ÚS.

Neslyšící silák si odsedí 15,5 roku za přípravu vraždy své bytné, potvrdil Ústavní soud

Krimi

„Ústavní soud konstatuje, že větší vzdálenost mezi bydlišti rodičů dítěte nemůže za standardních okolností jít k tíži pouze jednomu z nich,“ uvedl v odůvodnění verdiktu soudce zpravodaj Jan Filip s tím, že právě kvůli obtížím s dojížděním se snížil kontakt otce a syna.

Případ proto vrátil soudům k došetření. „Ústavní soud nikterak nepředjímá výsledek znovu otevřeného řízení před obecnými soudy, avšak zdůrazňuje, že rozhodnutí ve věci rozložení práv a povinností rodičů při realizaci styku s nezletilým musí být proporcionální a úměrné oběma rodičům a jim stanoveným povinnostem při péči o dítě,“ zdůraznil ÚS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám