Hlavní obsah

Ústavní soud otci neumožnil vídat syna ani po 16 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Václav Kříž, který se od roku 1991 soudí o možnost vídat svého nyní už šestnáctiletého syna, nepochodil ani u Ústavního soudu. Ten sice uznal, že proces je nepřiměřeně dlouhý, odmítl však zrušit verdikt Krajského soudu v Praze z roku 2005, podle kterého smí Kříž synovi jen psát. Otec dítě viděl jen několikrát při zpracovávání znaleckých posudků.

Foto: Profimedia.cz

O rodinné idyle si mohou Václav Kříž i jeho syn nechat zdát. Ilustrační fotografie

Článek

"Návrh není důvodný, rozsudek nepředstavuje zásah do ústavně zaručených práv. Soudy při úpravě styku vycházely ze znaleckých posudků," uvedla soudkyně zpravodajka Ivana Janů.

Kauzu řešil i Štrasburk

Předseda senátu Vojen Güttler ovšem upozornil, že šestnáctileté soudní tahanice znamenají porušení práva na spravedlivý proces a práva na projednání věci bez zbytečných průtahů.

Křížův případ řešil i Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Podobně jako v několika dalších vleklých sporech mezi rodiči uznal, že české soudy postupovaly pomalu a stát nedokázal zajistit právo na rodinný život. Proto štrasburský soud přiznal Křížovi nárok na odškodné 10 000 eur. Verdikt však neměl vliv na možnost stýkat se s dítětem.

Rodiče už se nedohodnou

Kříž už nevěří, že se s chlapcem bude moci oficiálně setkat do jeho 18. narozenin. Křížův potomek má podle spisu k otcovi emoční odpor, Kříž tvrdí, že je to kvůli vlivu matky.

Křížovi nepomohlo ani to, že do roku 2005 platil rozsudek, podle kterého se měl setkávat s dítětem třináctkrát do roka, vždy na tři hodiny. Matka ale schůzky neumožnila, za což byla potrestána pokutami i podmínečným trestem za maření výkonu úředního rozhodnutí. Posléze krajský soud schůzky zcela zakázal. "Soudy rezignovaly na prosazení práva v konfrontaci s tvrdohlavostí matky," uvedl Kříž.

Syn prý nyní trpí i kvůli písemnému styku. "Na otcovy dopisy odpovídá jen za přítomnosti psychologa," uvedla právní zástupkyně matky Lenka Pavlová. "Otec zasílal otevřené dopisy plné hanlivých a velmi vulgárních útoků na matku, ve vztahu k dítěti byla korespondence v imperativním, mentorském tónu. Vyvolávalo to úzkostné, depresivní stavy dítěte," řekla Pavlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám