Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl zrušit část amnestie, Nečas rozhodnutí respektuje

– Brno • Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, val, pko

Ústavní soud odmítl v úterý návrh několika senátorů na zrušení článku dvě novoroční dílčí amnestie prezidenta Václava Klause. Uvedl to generální sekretář ÚS Ivo Pospíšil. Premiér Petr Nečas v podvečer uvedl, že podle něj ani jiné rozhodnutí padnout nemohlo.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský je jedním ze čtyř soudců, kteří v případě amnestie vyjádřili opačné stanovisko.

Článek

Pro návrh hlasovalo osm soudců, čtyři další z celkem dvanácti soudců měli odlišná stanoviska. To se týkalo například předsedy ÚS Pavla Rychetského, soudkyně Ivany Janů, soudců Vojena Güttlera a Miloslav Výborného. První tři z nich nesouhlasili s výrokem, Miloslav Výborný uplatnil odlišné stanovisko pouze k odůvodnění.

Šéf protokolu ÚS Vlastmil Göttinger dodal, že soud považoval za vhodné zveřejnit, co bylo důvodem odmítnutí. „Byl to názor, že soud k přezkoumání amnestie nemá kompetenci,“ prohlásil Göttinger. Protože soud nikdy návrh na zrušení amnestie neposuzoval, protáhla se i doba k zveřejnění odůvodnění.

„Tato problematika se vymyká z běžné agendy soudu, je složitá v tím, že o amnestii nikdy nebylo rozhodováno. I zpravodajská zpráva se několikrát přepracovávala, až se nakonec většina soudců shodla. A aby se všechno sladilo, bylo vhodné si na to vzít nějaký čas,“ vysvětlil Göttinger.

Foto: Archiv, Právo

Alena Gajdůšková

Návrh na zrušení části prezidentského pardonu podali v únoru senátoři v čele s místopředsedkyní horní komory Alenou Gajdůškovou. Druhý článek amnestie, proti němuž se vyslovili, zastavil trestní stíhání se sazbou do deseti let vězení, která trvala déle než osm let. Senátorům vadilo, že tato část zastavila i stíhání některých velkých kauz hospodářské kriminality.

Ústavní soudci v minulých týdnech diskutovali o tom, jestli prezidentskou amnestii vůbec mohou přezkoumávat. Zákon jim totiž tuto pravomoc nepřiznává.

Další senátoři podali žalobu

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková je z rozhodnutí soudu zklamaná. "Tím spíše, že rozhodnutí ve věci bylo jen těsnou většinou. To znamená, že není jednoznačné. Bohužel jiný nápravný prostředek proti rozhodnutí prezidenta a premiéra už nemáme," řekla Právu.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas rozhodnutí ÚS respektuje. "Názor na amnestii můžeme mít rozdílný, nicméně to, že bylo uplatněno právo prezidenta republiky ji poskytnout, nemůže nikdo zpochybnit, to právo je dáno z ústavy. Takže rozhodnutím Ústavního soudu nejsem překvapen. Byl bych překvapen jakýmkoli jiným," citovala premiéra ČTK.

Některé senátory pobouřil Klaus svou amnestií natolik, že se rozhodli podat návrh na jeho žalobu pro velezradu. Podání této žaloby odsouhlasil v pondělí Senát, oficiálně byla žaloba podána v úterý dopoledne. [celá zpráva]

Prezident Václav Klaus má tento krok senátorů za dílo jisté skupiny lidí, která má za cíl očernit jeho prezidentské období. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám