Hlavní obsah

Žaloba na prezidenta Klause dorazila k Ústavnímu soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) obdržel v 11:15 první ústavní žalobu na prezidenta v historii země. Na podatelně ji odevzdala pracovnice Senátu Tereza Illková. Žaloba bude mít u soudu absolutní prioritu, řekl šéf protokolu Vlastimil Göttinger. Pokud se soudci budou žalobou věcně zabývat, mohli by rozhodnout nejdříve koncem března, spíše později.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Pracovnice Senátu Tereza Illková (vpravo) podala žalobu na podatelně Ústavního soudu v úterý dopoledne.

Článek

Podání žaloby na prezidenta Václava Klause schválil v pondělí Senát. Pro hlasovalo 38 senátorů, 30 jich bylo proti.

Ve středu žalobu dostane na starost některý ze soudců. Jméno určí algoritmus používaný při rozdělování plenárních kauz. Soudce zpravodaj pak upře veškerou svou pozornost právě na ústavní žalobu, která se stane hlavním tématem také při poradách celého pléna. "Nemůže být v současné době aktuálnější věc, kterou by se Ústavní soud zabýval," uvedl Göttinger.

Než se ale Ústavní soud začne zabývat konkrétními argumenty senátorů, musí řešit to, zda jsou splněny všechny podmínky pro věcné projednání žaloby. Soudci také posoudí, zda Senát ústavní žalobu schválil v souladu se všemi pravidly. Pokud soud podnět neodmítne z procesních nebo formálních důvodů, musí svolat veřejné jednání. Jeho průběh popisuje zákon.

Podle poradce žaloba neplatná

Objevila se například výtka prezidentova poradce Pavla Hasenkopfa, podle něhož proběhlo pondělní hlasování o žalobě na prezidenta v rozporu se zákonem. Ze zákona podle něj vyplývá, že samotné hlasování mělo být veřejné. [celá zpráva]

Sám Klaus se na toto téma nechtěl v úterý příliš vyjadřovat. Uvedl, že posouzení dodržení pravidel senátního jednání je "mimo jeho rozlišovací schopnost". Navíc je prý takové hodnocení pod jeho důstojnost.

Zrůdný návrh, tvrdí poslanci ODS

Poslanci ODS označili rozhodnutí Senátu podat žalobu na prezidenta  "za nízké, pomstychtivé a ubohé".

"Tímto rozhodnutím se ti, kteří pro něj hlasovali, pokusili zbaběle vypořádat s Václavem Klausem," usnesl se poslanecký klub ODS, který celý návrh označil za "zrůdný".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám