Hlavní obsah

Urážíte naši práci. Personál uprchlického zařízení se ohradil proti kritice od Šabatové

Novinky, jas

Proti kritice veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové se v pátek otevřeným dopisem ohradil personál uprchlického tábora v Bělé-Jezové. Ombudsmanka po návštěvě areálu pro server Aktuálně mimo jiné uvedla, že personál zařízení je laxní a podmínky označila za horší než ve vězení. Otevřený dopis zveřejnila Správa uprchlických zařízení ministerstva vnitra.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zařízení pro uprchlíky Bělá-Jezová

Článek

„Důrazně se ohrazuji proti Vašemu výroku ‚personál v Bělé je laxní‘ (přeloženo: lhostejný, povrchní, neodpovědný, beroucí vše na lehkou váhu), domnívám se, že by se to dalo vysvětlit i jako urážka práce všech zaměstnanců, každé uklízečky, údržbářů, sociálních pracovníků, pedagogů volného času, ubytovatelů, pracovníků stálé služby a všech, kteří se podílejí na chodu tábora,“ uvedla A. Černá, která podle svých slov pracuje v zařízení deset let a má zkušenosti s migranty, kteří do ČR proudili ze zemí bývalé Jugoslávie, Kosova, Afriky i zemí někdejšího Sovětského svazu.

V dopise se rovněž pozastavuje nad skutečností, proč ombudsmanka kritizuje personál, který stejně jako v minulosti takříkajíc „dělá, co může“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Politici sem jezdí jak do zoo

V dopise je mimo jiné zdůrazněno, že migranti, mezi nimiž je mnoho diabetiků i kardiaků, mají zajištěnou zdravotní péči a všechny děti jsou očkovány například proti obrně, která je v mnoha částech světa stále rozšířena. Problémem prý není ani komunikace, neboť většina uprchlíků se stejně jako personál domluví anglicky.

„Proč nejsou terčem Vaší kritiky nedůstojné a mnohočetné návštěvy ze strany některých politiků v našem zařízení, které naprosto nedůstojným způsobem chodí sledovat zadržené migranty za plotem… omlouvám se za ten výraz, ale s nadsázkou se dá říci, že k nám chodí jako do zoo… toto je pro migranty nedůstojné a ponižující jednání!“ připomíná se v listu s tím, že kritika se zaměstnanců dotýká i v osobní rovině.

Nejsou na dovolené, připomněl senátor

Proti tvrzení Šabatové o katastrofálních podmínkách v zařízení v Bělé-Jezové se ohradila i dvojice senátorů za ODS, kteří zařízení v minulých dnech navštívili.

„Situace je složitá, ale v žádném případě jsem na místě neviděla nic z toho, co dramaticky v médiích popisovala paní Šabatová. O cizince je v rámci možností řádně postaráno. Popisovat situaci ‚jako horší než v českých věznicích‘ je zcela mimo mísu,“ uvedla senátorka Veronika Vrecionová.

Její kolega Tomáš Grulich dodal, že uprchlíci nejsou na dovolené, a jejich pobyt má proto jasná pravidla. „To neznamená, že by se personál choval k uprchlíkům nějak nevybíravě. Nikoho netěší vidět děti za plotem, ale každý občan, který je na území ČR v tomto případě nelegálně, musí ctít a respektovat naše zákony,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám