Hlavní obsah

Úřad pro jadernou bezpečnost: Při úniku ze Záporoží by byla opatření nutná stovky kilometrů daleko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejasné informace o dění v Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině, která je obsazena ruskými okupačními vojsky, zavdávají příčiny ke spekulacím ohledně bezpečnosti. Podle Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) nelze situaci podceňovat, nicméně obavy z apokalyptického vývoje nejsou namístě.

Foto: Profimedia.cz

Záporožská jaderná elektrárna po ruském ostřelování

Článek

Radiační situace v okolí elektrárny, v jejímž areálu opakovaně dochází ke střelbě a explozím, zůstává normální.

Jak SÚJB nicméně připustil, vzhledem k počínání ruských jednotek je namístě přemýšlet i o rizicích, která by znamenalo záměrné či neúmyslné poškození systémů elektrárny a uvolnění radioaktivních látek do ovzduší.

„I za velmi dramatických okolností lze nyní předpokládat, že přijímání ochranných opatření pro obyvatelstvo bude nezbytné maximálně do vzdálenosti několika stovek kilometrů,” uvedl k hypotetickému poškození reaktoru SÚJB s připomínkou, že vzdálenost hranic ČR od Záporoží je přes 1000 kilometrů.

Buď ruská země, nebo spálená poušť. Rusko si bere Záporožskou jadernou elektrárnu jako rukojmí

Válka na Ukrajině

Vliv by vedle závažnosti poškození reaktoru mělo rovněž fungování bezpečnostních systémů či počasí.

Odborníci jsou navíc připraveni v případě jakékoliv mimořádné události na základě dat monitorovacích stanic modelovat reálná rizika, „aby veřejnost byla co nejrychleji jasně a pravdivě informována o tom, co se děje, a předešlo se zbytečné panice a šíření nepravdivých informací”.

Havárie jaderné elektrárny v Černobylu je stále plná otazníků. Jaké jsou její skutečné důsledky?

Historie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám