Hlavní obsah

Úřad ombudsmana si posvítí na podmínky stanovené pro návrat Čechů do vlasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podmínky, za nichž se čeští občané mohou vrátit ze zahraničí do vlasti, prověří zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková. Ministerstvo zdravotnictví podmiňuje návrat potvrzením o testu na covid-19, nicméně Listina základních práv a svobod podmiňování vstupu do vlasti zapovídá.

Foto: Petr Horník, Právo

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková

Článek

Jednou z podmínek, jež ministerstvo stanovilo, je podle Šimůnkové nutnost doložit potvrzení o testu na covid-19 s negativním výsledkem už před vstupem na české území, cestuje-li dotyčný ze země se středním až velmi vysokým rizikem výskytu onemocnění.

Opatření současně nařizuje mezinárodním dopravcům neumožnit cestu lidem, kteří nepředloží potvrzení o testu nebo diplomatickou nótu o nemožnosti zajistit si test v zemi odjezdu.

Nijak přitom neřeší, že pro Čechy v zahraničí může být velmi obtížné, případně nemožné zajistit si v cizí zemi test s potvrzením.

Ombudsman: Úřady nemohou doručovat dopisy na adresy, které si samy určí

Domácí

Listina základních práv a svobod zakotvuje v článku 14 právo každého občana na „svobodný vstup na území České republiky”, z něhož plyne, že nikdo nemůže být zbaven práva vstoupit na území státu, jehož je občanem.

„Během předchozích opatření bylo možné test absolvovat až po návratu do země nebo zvolit možnost karantény,” připomněla Šimůnková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám