Hlavní obsah

Uprchlíci z Ukrajiny dostanou snáz pobytové oprávnění, odklepli senátoři

Senát ve čtvrtek schválil takzvaný lex Ukrajina, který umožňuje snazší postup při udělování pobytových oprávnění uprchlíkům z Ukrajiny, kteří do ČR putují kvůli ruské vojenské invazi. Zákon už podepsal i prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Schůze Senátu ve čtvrtek 10. února 2022. Na snímku ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Článek

„Dočasná ochrana bude udělována nejenom státním příslušníkům Ukrajiny, ale i státním příslušníkům třetích zemí, ovšem za splnění podmínky, že před vypuknutím válečného konfliktu měli na území Ukrajiny trvalý pobyt a nemohou se vrátit do země původu,“ představil na plénu návrh ministr vnitra Vítr Rakušan (STAN).

„Nejedná se o všechny cizince s trvalým pobytem na území Ukrajiny, ale pouze ty, kteří se z objektivních důvodů nemohou vrátit do země svého původu,“ zdůraznil první vicepremiér.

Sněmovna odklepla dočasnou ochranu Ukrajinců. Není to růžové, připustil Rakušan

Válka na Ukrajině

Předloha o tzv. dočasném zavedení mimořádné ochrany zjednoduší uprchlíkům získání pobytového oprávnění.

Zajistí jim zdravotní péči vstupem do systému veřejného zdravotního pojištění. Pojistné za ně bude hradit stát, pokud nebudou mít příjmy ze zaměstnání nebo z podnikání.

Poté, co zákon podepsala také hlava státu, má začít platit dnem vyhlášení a jeho účinnost skončí 31. března příštího roku.

PŘEHLEDNĚ: Co schválila Sněmovna na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny

Domácí

Na plénu mu vyjádřil za starosty a primátory podporu například člen horní komory Herbert Pavera (TOP 09). „Jsme si vědomi toho, že nejenom vláda musí pomáhat finančně, ale i my na obcích a městech bychom měli být nápomocni tím, že se postaráme o uprchlíky a drtivá většina z nás už tak činí,“ řekl dlouholetý starosta obce Bolatice.

Příspěvek lidem za ubytování Ukrajinců by mohl být 3000 Kč na osobu

Domácí

Podle Rakušana přišlo do středy do Česka 250 tisíc uprchlíků. Čtyři pětiny dospělých tvoří ženy, zhruba 55 až 60 procent ze všech příchozích jsou děti. Celkově by mohlo do České republiky zamířit podle nynějších odhadů až 450 tisíc běženců.

Reklama

Výběr článků

Načítám