Hlavní obsah

Účet za tornádo stále roste, nebe nad jihomoravskými obcemi se uzavřelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nejméně 15 miliard korun se momentálně odhadují škody, které minulý čtvrtek způsobilo tornádo v pěti obcích na moravském Podluží, které se rozkládá mezi Břeclaví a Hodonínem. Jde stále jen o odhad a ztráty budou dozajista ještě vyšší.

Následky tornáda na Hodonínsku z dronu Video: Novinky

 
Článek

Odhadovaný účet za řádění živlu postupně roste. Celkově nyní kraj odhadl škody na soukromém, obecním i krajském majetku na 15 miliard. V neděli hejtman odhadl škody na veřejném majetku na 12 miliard.

I když je na všech snímcích z postižené oblasti vidět tisíce dobrovolníků pomáhajících v úklidu po tornádu a ulice se díky nim velmi rychle zbavují neuvěřitelných hromad sutin, mnohá místa jsou ještě nezmapovaná. Tyto lokality čekají na příchod statiků a stavebních odborníků, kteří pomohou vyčíslit škody a vyjádří se k tomu, co zachránit lze, a co již nikoli.

Neuvěřitelně autentické video z Lužic.Video: Twitter Policie ČR

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) uvedl, že do postižených obcí opět mohou proudit dobrovolníci, kterých v pondělí ve srovnání s víkendem poměrně výrazně ubylo. I nadále platí pravidla, která kraj zveřejnil o víkendu.

Navzdory katastrofě, která zasáhla do života místních, pokračovala v pondělí výuka v základní škole v Mikulčicích na Hodonínsku. Jako jednu z mála škol z okolních obcí ji tornádo téměř nezasáhlo a do lavic prvního stupně dorazilo 13 dětí ze 105. Škola byla dobrovolná, neučilo se. Druhý stupeň měl dlouhodobě naplánovaný branný den, žáci nicméně pomáhali v obci.

Neuvěřitelně autentické video z Lužic.Video: Twitter Policie ČR

Záběry z dronu: Poškozené vesnice na jihu Moravy zmodraly

Domácí

Uzavřené nebe

Policie v pondělí přistoupila k uzavření nebe nad postiženou oblastí. Právu to řekl jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil s tím, že nad oblastí od Hrušek u Břeclavi přes Moravskou Novou Ves, Mikulčice, Lužice a Hodonín-Pánov mohou přelétat výhradně vrtulníky policie a zdravotnické záchranné služby.

„Nejde ani tak o to, že bychom s lidmi s drony měli problémy, prostě tam chceme mít nebe čisté, abychom nemuseli při případných zásazích z vrtulníku nic řešit, aby nás nic nezdržovalo,“ uvedl Tržil. Dočasný zákaz prý zabrání mnoha komplikacím.

Foto: Petr Horník, Právo

Odklízení následků tornáda v Mikulčicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám