Hlavní obsah

Účet za Julii: Na 40 tisíc domácností bez proudu, zastavené vlaky, popadané stromy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bez dodávek elektřiny se ocitlo v pondělí ráno 38 tisíc domácností. Distribuční společnost ČEZ jich eviduje 27 tisíc, E.ON 11 tisíc. Nejpostiženějšími místy jsou Středočeský, Pardubický a Jihomoravský kraj, potvrdily mluvčí ČRZ Soňa Holingerová a E.ON Martina Slavíková.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 24.02.2020 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Příčinou velmi silného větru byla tlaková níže Julie. V neděli postupně přecházela přes Německo a Polsko nad Bělorusko a Ukrajinu. Česko zasáhl silný vítr v neděli odpoledne a večer. Na Sněžce zaznamenali náraz větru o rychlosti 223 kilometrů za hodinu, což je rekord v historii měření v ČR. [celá zpráva]

„Aktuálně v 6:00 hodin ráno dispečink ČEZ Distribuce eviduje přes 90 poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny je na 27 tisíc odběrných míst,“ Holingerová. Bez proudu je zejména 5600 domácností ve Středočeském kraji a přes 5000 v Pardubickém kraji. Nejvíce poruch na vysokém napětí (16) je v Libereckém kraji, v Ústeckém a Královéhradeckém je to po 12 poruchách.

E.ON má bez dodávek elektřiny nejvíce klientů na jihu Moravy, kde elektřinu nemá 5300 domácností. V jižních Čechách jde o 3400 odběratelů a na Vysočině o 2000 domácností.

Silný vítr v Praze shodil rekonstruovanou střechu na zaparkovaná auta

Krimi

Opravy komplikovalo během neděle a noci na pondělí silný vítr a déšť. Pracovníci poruchových čet jsou od pondělního rána v terénu a pokud jim počasí dovolí, chtěli by poruchy odstranit co nejdříve během dne.

Problémy v dopravě

Silný vítr narušil ovšem také dopravu. Na Vysočině je od noci neprůjezdná silnice mezi obcemi Sirák a Újezd a mezi Chroustovem a Bohdalovem na Žďársku. Na železnici jsou problémy v úseku Jihlava - Rantířov a Rantířov - Kostelec u Jihlavy, tam budou cestující vozit do pondělní poledne autobusy.

Stromy také zastavily provoz na několika středočeských železničních tratích. Vlaky nejezdí mezi Mělníkem a Mšenem, Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou a také mezi Zbraslavicemi a Malešovem na Kutnohorsku.

Foto: kraje Královéhradeckého HZS, ČTK

Silný vítr v Královéhradeckém kraji lámal stromy

Vlaky nejezdí také na severu Česka. Doprava je zastavena mezi Poniklou a Jabloncem nad Jizerou, Rumburkem a Šluknovem a z Krásné Lípy na Rumburk a také na Rybniště.

Na Karlovarsku jsou neprůjezdné tratě v okolí Aše nebo v Krušných horách. Poslední dva úseky, mezi Otročínem a Bečovem nad Teplou a Nejdkem a německým Johanngeorgenstadtem, se podařilo zprůjezdnit okolo 07.00.

Na Sněžce naměřili vítr o rychlosti 223 kilometrů za hodinu

Počasí

Hasiči měli napilno

Popadané stromy a větve řešili hasiči především na Liberecku, kde už evidují 170 výjezdů. Na prvním povodňovém stupni byly v pondělí ráno v kraji dvě řeky - Jizera v Železném Brodě a Kamenice v Plavech.

Ještě vyšší počet výjezdů měli hasiči na Vysočině. Od nedělního odpoledne jich evidují přes 200.  Ve středních Čechách vyjeli hasiči 250krát, nejčastěji se jednalo o popadané stromy na silnici či elektrické vedení.

Šest desítek zásahů absolvovali od nedělního večera hasiči v Olomouckém kraji. „Vyjížděli jsme většinou k popadaným stromům. Vítr strhával v menší míře i střechy,“ řekl Právu v pondělí ráno mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Hasiči pomáhali s poškozenou střechou ve Špindlerově Mlýně.

V Královéhradeckém kraji vyjížděli hasiči k celkem 82 událostem, většinou to byly popadané stromy a čerpání vody ze zaplavených objektů.

Příčinou velmi silného větru byla tlaková níže Julie, která v neděli postupně přecházela přes Německo a Polsko nad Bělorusko a Ukrajinu. Podle meteorologů největší náraz větru dosáhl v neděli večer na Sněžce v Krkonoších rychlosti 223 kilometrů za hodinu. Dosud nejvíce foukalo v lednu 2007 při orkánu Kyrill, kdy rychlost větru v nárazech dosáhla 216 kilometrů za hodinu.

Desítky zásahu na jihu Moravy

Jihomoravským hasičům přinesla větrná noc na pondělí bezmála sto zásahů. A to ani kraj nemusel být v hlavní trase silného větru. Nejvíce postižené bylo Blanensko, kde se museli hasiči vypořádat s více než polovinou všech události.

Při vichřici se nikdo nezranil, nebyla ale nouze o dramatické chvíle. „Ve většině případů se jednalo o odstraňování popadaných stromů ze silnic. Mezi obcemi Rájec-Jestřebí a Němčice na Blanensku zasahovaly 4 jednotky u množství popadaných stromů. Situace byla na místě natolik nebezpečná, že se jednotky vzhledem k padajícím stromům musely nejprve stáhnout, než se situace uklidnila a mohly zahájit odstraňování stromů ze silnice,“ řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

V několika případech vítr poškodil střechy, v Dobronicích na Znojemsku hasiči řešili pád stromu na dodávku. Ani tam se nikdo nezranil a hasiči strom odstranili.

Reklama

Výběr článků

Načítám