Hlavní obsah

Ubytovací zařízení dostanou až 330 korun na pokoj a den, odklepla vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stát poskytne provozovatelům ubytovacích zařízení kompenzace za 72 dní, kdy museli mít kvůli vládnímu opatření proti koronaviru zavřeno. Příspěvek bude podle kategorie a třídy ubytování činit 100 až 330 korun za pokoj a noc. V pondělí návrh ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) schválila vláda.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Původně měla být maximální částka 400 korun. Tu nicméně ministři na pondělním jednání vlády snížili.

„Více jak 95 procent ubytovacích zařízení muselo být vzhledem k pandemii koronaviru po dobu 2,5 měsících uzavřeno a propad cestovního ruchu bude mít poměrně rozsáhlé ekonomické následky,“ uvedla Dostálová.

Vláda se obává náhrad škod, raději hotelům nabídne kompenzace předem

Domácí

Podpora bude v maximální výši 330 korun za jeden pokoj na noc, a to za období od 14. března do 24. května.

Hotely, motely a botely se čtyřmi až pěti hvězdami budou nárok na tento nejvyšší příspěvek. Tříhvězdičkové provozy budou mít nárok na 300 korun za pokoj a noc. Hotely garni, tedy ty, co nenabízí úplné stravovací služby, obdrží kompenzaci 250 korun.

Ubytování s jednou a dvěma hvězdami a penziony budou moci žádat o 200 korun na pokoj. Kempy, chatové osady či turistické ubytovny budou mít nárok na dotaci 100 korun na pokoj. Kempy mohou žádat jen o příspěvek na ubytovací objekty, jako jsou budovy s pokoji či chatky.

Zájemce o dotaci se bude muset vzdát uplatnění dalších nároků na náhradu vzniklé škody, například náhrad, které by případně vysoudil. Podle některých tím chce kabinet zmírnit případné soudní spory o náhradu škod.

Vláda se obává náhrad škod, raději hotelům nabídne kompenzace předem

Domácí

Na příspěvek nemá nárok Airbnb 

Na příspěvek nebudou mít nárok ubytování, která byla v předchozích dvou letech uzavřena. Nárok na příspěvek nebudou mít ani ubytování, která spadají mezi krátkodobé pronájmy typu Airbnb.

Vláda slibuje kultuře kompenzace. Postup na Moravě byl špatný, shodli se ministři

Domácí

Majitelé zařízení se budou moci o dotaci hlásit zřejmě od srpna. „Žadatel vyplní online formulář žádosti, která bude zpřístupněna zároveň s vyhlášením výzvy, a doručí na Státní fond podpory investic, který bude žádosti administrovat,” uvádí ministerstvo financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám