Hlavní obsah

Uber funguje jako taxislužba, konstatoval Ústavní soud

Právo, Petr Kozelka

Činnost řidičů jezdících pro společnost Uber odpovídá taxislužbě. Konstatoval to ve čtvrtek Ústavní soud (ÚS), když zamítl stížnost řidiče firmy, který dostal pokutu za výkon taxislužby bez příslušného živnostenského oprávnění.

Foto: Luisa Gonzalez, Reuters

Logo Uberu. Ilustrační snímek

Článek

Řidiče čekajícího na zákaznici, která si objednala odvoz přes aplikaci, kontrolovali strážníci na Smetanově nábřeží v Praze kvůli tomu, že parkoval na zákazu zastavení. Muž jim tvrdil, že pouze čeká kvůli odvozu, a dodal, že ježděním pro Uber si přivydělává k důchodu a prý netuší, že jde fakticky o taxislužbu.

Radnice Prahy 1 šoférovi před pěti lety dala pokutu 15 tisíc korun, rozhodnutí potvrdil i magistrát, řidič se marně bránil u městského soudu i Nejvyššího správního soudu (NSS). Justice mu vzkázala, že podle Soudního dvora Evropské unie přeprava poskytovaná na podkladu platformy Uber představuje službu v oblasti dopravy, respektive výkon taxislužby. Muž se proto obrátil na ÚS a ve své stížnosti mimo jiné namítal, že zákaznici nakonec nikam neodvezl, nedošlo k přepravě, a tím ani k přestupku.

Ústavní soud se zastal muže, který musel pro syna jezdit stovky kilometrů

Domácí

Senát v čele s Vojtěchem Šimíčkem ale neměl pro podobnou argumentaci pochopení. „Závěr učiněný NSS, že činnost obchodní společnosti Uber představuje svojí povahou taxislužbu, považuje ÚS za ústavně plně akceptovatelný a odpovídající jak jeho dřívější judikatuře, tak také judikatuře Soudního dvora EU,“ konstatoval Šimíček.

„Okolnost, že v tomto správním řízení byla prokázána pouze jedna tato přeprava, navíc ve stadiu pokusu, na tomto závěru nic nezmění: tato přeprava totiž byla v podstatě jen indikátorem dlouhodobější činnosti vykonávané pro společnost Uber, nikoliv ojedinělou událostí,“ dodal Šimíček.

Podmínky provozu i nastavení služby Uber se v posledních letech měnily. V Praze nyní firma spolupracuje jen s řidiči, kteří mají průkaz šoféra taxislužby, takzvanou žlutou kartu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám