Hlavní obsah

Tygřata Elvis, Elton a Eda se mají čile k světu

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Elvis, Elton a Eda – těmito jmény byla v sobotu pokřtěna tygřata, která se v ostravské zoologické zahradě narodila 2. června. Tygří kluci, jejichž třináctiletá máma Maja už dříve odchovala šest mláďat, se mají čile k světu.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Tygřice Maja s jedním ze svých potomků

Článek

„Mláďata dostávají jména podle abecedy v závislosti na počtu vrhů, takže přišlo na řadu E,“ řekla Právu mluvčí zoo Šárka Kalousková s tím, že konkrétní jména ze skupiny navržených vybral patron.

Křtiny tygřích mláďat přilákaly stovky lidí. Děti žasly pokaždé, když některé z mláďat s mámou alespoň na krátkou dobu vyšlo do venkovního výběhu.

„Maja je bude kojit do půl roku, už se ale snaží přijímat i pevnou potravu,“ přiblížil návštěvníkům před pavilónem tygrů ošetřovatel Roman Pastyrniak. Příští týden budou pracovníci zoo tygřata čipovat, očkovat a podruhé vážit. Poprvé je vážili, když tygřím mláďatům byl měsíc. Nejtěžší tehdy mělo čtyři a nejmenší 3,5 kilogramu.

Trojčata pomohou zachránit existenci druhu

„S matkou budou v zoo zhruba do dvou let,“ řekl Pastyrniak s tím, že pak půjde každý do jiné zoologické zahrady. „Zatím ještě nevíme, která zoo potřebuje samce tygrů ussurijských,“ doplnil.

„Samice Maja je velmi ceněna, protože její rodiče se narodili ve volné přírodě. K nám přijela v roce 1999 z Ruska, ze zoo v Petrohradě,“ uvedl ošetřovatel. Otcem tygřat je zkušený 16letý samec Tharo, který do ostravské zoo přicestoval letos v únoru ze zoologické zahrady v Kolíně nad Rýnem. „Námluvy začaly na Valentýna a páření trvalo týden,“ doplnil Pastyrniak.

Kalousková připomněla, že tygr ussurijský patří ke kriticky ohroženým druhům a především kvůli pytláctví je na pokraji vyhubení. „Zoologické zahrady se snaží populaci udržet, poskytují si je zcela zdarma v zájmu zachování tygrů ussurijských v lidské péči, “ řekla Kalousková.

Tygřice Maja už dříve v ostravské zoo odchovala celkem šest mláďat, která nyní žijí v zoologických zahradách po celé Evropě, například ve francouzské Zoo Peaugres nebo dánské Zoo Odense.

Reklama

Výběr článků

Načítám