Hlavní obsah

Tvrdík slíbil chemikům 800 dolarů navíc

Novinky, Kamil Houska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O osm set dolarů chce ministr obrany Jaroslav Tvrdík zvednout českým chemikům v Kuvajtu zahraniční příspěvek, pokud se v oblasti rozhoří válečný konflikt. Vojáci by si tak přišli průměrně na 2600 až 2800 dolarů (až 85 tisíc korun) měsíčně. K tomu jim běží řádný plat v korunách.

Foto: Břetislav Boháč

znak oslav

Článek

Jak Tvrdík uvedl v rozhovoru s Právem, dnes je průměrný příspěvek u protichemické jednotky v Kuvajtu 1800 až 2000 dolarů za měsíc. "Kdyby začala válka, tak by jejich příplatek stoupl průměrně o 800 dolarů," řekl včera ministr.

Učinil tak den poté, co se vrátil z inspekční cesty v Kuvajtu a ukázalo se, že 27 chemiků chce využít jeho nabídky a odjet z mise co nejdříve domů. Zákon přitom dává Tvrdíkovi možnost poskytnout příspěvek až 4000 dolarů měsíčně každému vojákovi, který podstupuje zvýšené riziko v zahraniční operaci, a to bez rozdílu hodnosti.

"Nejhorší mise bude v Kábulu"

Víc než chemikům je Tvrdík rozhodnut dát pouze 120člennému komandu z Prostějova, pokud vláda ve středu a parlament následně dovolí jeho vyslání. Podle Tvrdíka je totiž nasazení Prostějovských mnohem nebezpečnější: "Bude to nejsložitější mise naší armády v historii."

"Mohl bych dát teoreticky všem vojákům 4000 dolarů, ale prakticky to neudělám a nechci to udělat. Důvod je jednoduchý. Musíme udělat srovnání s ostatními kontingenty Armády ČR, které v misích působily," vysvětlil Právu Tvrdík.

Dodal, že je vždy nutné rozlišovat, o jaký typ operace jde. Chemici by podle něj na rozdíl od jednotky speciálních sil z Prostějova neměli přijít do přímého bojového kontaktu s nepřítelem.

"Jednotka speciálních sil přestože si chemiků v Kuvajtu nesmírně vážím bude mít tu operaci náročnější. Jejím cílem není zachraňovat, jejím cílem není humanitární činnost, je to naopak vyhledávání teroristických skupin a jejich zničení," zdůraznil Tvrdík. Podle něj tak budou den co den ve skutečné bojové akci.

Vyslání prostějovské jednotky bude dnes projednávat vláda. Zatím nic nenasvědčuje, že by měla mít výhrady. O zapojení do lovu teroristů v Afghánistánu Česko už opakovaně požádaly Spojené státy. Chtějí si tak uvolnit vlastní síly a přesunout je do oblasti Iráku pro případnou válku.

Reklama

Související témata:

Související články

Tvrdík: Umřít za dobrou věc, to je hezká smrt

Válka proti Iráku je na spadnutí. I když Rada bezpečnosti OSN dosud mandát k ozbrojenému zásahu neudělila, válečné přípravy vrcholí i v České republice. Jaké...

Sněmovna kývla, chemici mohou do války

Po Senátu i Sněmovna podpořila vládní návrh o české pomoci v protiiráckém tažení. Pro hlasovalo 144 poslanců, proti se jich vyslovilo 43. Do akce by se na...

Čeští vojáci havarovali v Kuvajtu

Auto se sedmi příslušníky české protichemické jednotky havarovalo v Kuvajtu. Dva vojáci utrpěli zranění, jeden z nich má zlomenou nohu. Oznámil to ministr...

Výběr článků

Načítám