Hlavní obsah

Trojkoalice chce mít ve vedení Sněmovny ženy - Klasnovou a Parkanovou

– Praha • Aktualizováno

Zatímco post předsedy Sněmovny zůstává stále zahalen tajemstvím, strany rodící se koalice představily kandidátky na místopředsednické posty. Za Věci veřejné to bude Kateřina Klasnová a za TOP 09 Vlasta Parkanová. Návrhy ještě čeká schválení od nejužšího vedení vyjednavačů ODS, TOP 09 a VV.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlasta Parkanová a Miroslav Kalousek

Článek

Klasnová je místopředsedkyní VV a partnerkou jednoho ze stranických vyjednavačů Víta Bárty. Parkanová je členkou výkonného výboru TOP 09.

Klasnovou do funkce nominovala stranická rada VV. „Jsem připravená se o funkci ucházet,“ potvrdila Právu.

Parkanová svou kandidaturu nekomentovala. Informaci, že se bude o post ucházet, přinesl server iDnes.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová a sponzor strany Vít Bárta ve volebním středisku strany v Praze

Poslanci KSČM v pátek oznámili, že navrhnou na místopředsedu Sněmovny šéfa strany Vojtěcha Filipa. ODS, TOP 09 a VV komunisty v čele dolní komory nechtějí.

Na post předsedy Sněmovny aspirují jak strany rodící se koalice, tak opoziční ČSSD. Sociální demokraté ve volbách zvítězili, nicméně na jednáních o sestavení nové vlády se nepodílejí.

Trojkoalice avizovala, že bude chtít šéfa Sněmovny obsadit vlastním kandidátem.

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve čtvrtek zopakoval, že podle logiky věci, by měl být předsedou komory představitel nejsilnější parlamentní nebo opoziční strany, tou je v obou případech právě sociální demokracie. ČSSD proto navrhla na šéfa Sněmovny Lubomíra Zaorálka.

Reklama

Výběr článků

Načítám