Hlavní obsah

Třikrát víc na pohoštění? Hrad má odpověď: Jsme aktivní

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nehýříme, pouze jsme pořádali více protokolárních akcí, reagovala prezidentská kancelář na informaci úterního Práva, že žádá od státu na příští rok na pohoštění 1,4 miliónu korun, což je třikrát více, než kolik měl předchůdce Miloše Zemana Václav Klaus.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražský hrad

Článek

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček sumu potvrdil a dodal, že již letos prezident potřeboval na pohoštění víc peněz, než mu určil rozpočet. Kancelář je dosud zajišťovala vnitřními rozpočtovými opatřeními.

„K navýšení rozpočtu na pohoštění došlo z důvodu zvýšeného počtu protokolárních akcí. Například přijetí členů diplomatického sboru se výjimečně konala třikrát,“ sdělil mluvčí Právu.

Na Hradě se „projedlo” 1,57 miliónu

Na letošní rok měla kancelář na pohoštění přiklepnuto parlamentem 442 tisíc Kč, což je o třicet tisíc méně než za Klause. Podle Ovčáčka ale spotřebovala 1,57 miliónu korun.

„Suma ve výši 1,57 miliónu korun pro tento rok byla získána v rámci schváleného rozpočtu úsporami v jiných položkách,“ sdělil mluvčí s tím, že je tak vlastně požadovaná suma na rok příští úspornější než ta, kterou Hrad na pohoštění použije letos.

„I v tomto případě počítáme s velkým počtem protokolárních akcí, protože ne všechny, které si pan prezident po svém zvolení naplánoval, se podařilo realizovat v letošním roce,“ uvedl mluvčí.

Kraje zaplatily, opozice se bouří

Na hradním webu jsou informace o zhruba 170 akcích, které prezident a jeho manželka letos pořádali na Hradě. Vedle velvyslanců, staré i nové vlády a různých osobností i prezidentových přátel se nejčastěji na Hradě objevovali politici a další ústavní činitelé. Čtyřikrát přijal Zeman kardinála Dominika Duku.

Prezident stihl do voleb a svého zranění, které ho upoutalo na vozík, navštívit šest krajů, které však platily výdaje převážně ze svého. To kritizovaly tamní opozice. Naposledy se rozhořel spor mezi středočeskými politiky.

Zdejší ODS se nelíbí, že prý kvůli pohoštění prezidenta došlo k navýšení nákladů o 250 tisíc korun. Hejtman Josef Řihák (ČSSD) výhrady označil za trapné a dodal, že navýšení nebylo jen kvůli Zemanově návštěvě. Ta byla podle něho pro kraj jednou z nejvýznamnějších událostí letoška a přispěla ke zvýšení prestiže regionu u veřejnosti. Kraj stála, jak podotkl, 100 tisíc Kč.

Zemanova cesta vzbudila emoce také na Pardubicku, kde ji opozice nazvala předvolebním turné SPOZ za státní peníze. Kritiku sklidil hlavně požadavek na zastřešené ozvučené pódium za zhruba 100 tisíc korun.

Ovčáček připomněl, že celkový rozpočet hradní kanceláře, který bude 347,4 miliónu korun, se oproti minulým rokům nemění. Je vyšší jen o 13 miliónů, které se do rozpočtu Hradu přesunuly na úhradu prezidentových cest do ciziny a přijetí jeho zahraničních hostů.

Na Hradě dělá 91 lidí

Ovčáček také reagoval na dotaz Práva položený již v pátek kancléři Vratislavu Mynářovi, kolik má prezidentská kancelář zaměstnanců. Přiznal, že zde nyní pracuje 91 lidí.

„Toto číslo je dlouhodobě velice stálé. V rámci převedení agendy milostí došlo k částečnému snížení zaměstnanců a v jiných útvarech k dílčímu posílení. Samozřejmě že v budoucnu budou přijímáni noví zaměstnanci podle potřeb KPR,“ napsal mluvčí.

Rozpočet Hradu ale požaduje již roky mzdové prostředky na 114 zaměstnanců. Pro tolik lidí chce peníze i Mynářem předložený rozpočet pro příští roky. Jde o 49,4 miliónu korun.

Na skutečnost, že si zdejší úředníci z takto „ušetřených peněz“ zvyšovali uměle platy až o 11 tisíc korun, Právo upozornilo ještě za Klause. [celá zpráva]

Již tehdy politici s tímto postupem, který připomíná gogolovské mrtvé duše, nesouhlasili, ale nezakročili proti němu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám