Hlavní obsah

Trikolóru povede Majerová Zahradníková, Klaus ml. rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanec Václav Klaus mladší v úterý na mimořádném předsednictvu hnutí Trikolóra rezignoval na post předsedy. Uskupení do voleb povede místopředsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková. Zástupci Trikolóry to uvedli na tiskové konferenci. Klaus už dříve během dne oznámil, že nepovede Trikolóru do sněmovních voleb 2021 a nebude nikam kandidovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší a Zuzana Majerová Zahradníková při představení hnutí Trikolóra.

Článek

„Přestože jsme rozhodnutím předsedy Trikolóry překvapeni, přesto ho umíme lidsky pochopit,” uvedlo předsednictvo ve svém usnesení. Klaus podle nich vybudoval zcela nové politické hnutí a podařilo se mu obklopit lidmi, kteří si nezbytnost existence takového subjektu uvědomují.

„Společně jsme vtiskli našemu hnutí jasný, zřetelný a především pro tuto zemi nesmírně potřebný politický program. Jeho práce v Poslanecké sněmovně je velmi důležitá a prospěšná pro naši zemi,” dodali.

Václav Klaus ml. končí v politice

Domácí

Uvedli, že hnutí i nadále bude pokračovat v přípravě na volby, a to i se svými partnery. Nedávno se Trikolóra domluvila na společné kandidatuře do sněmovních voleb se Soukromníky a Svobodnými. „Své závazky vůči partnerům, se kterými jsme se spojili, naplníme. Dnes jsme spolu telefonicky komunikovali, takže budeme pokračovat dál,” řekla Majerová Zahradníková.

Dodala, že vedení strany se ujala na základě stanov hnutí. Celorepublikový sněm se podle ní uskuteční až po volbách. Zda po nich bude kandidovat na post předsedkyně, je podle ní předčasná otázka.

Poslanec Klaus ve svém prohlášení v úterý uvedl, že odejde z čela strany, nebude kandidovat do Sněmovny a ukončí veřejné aktivity. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní.

Exprezident Klaus se pokusí syna přesvědčit, aby v politice zůstal

Domácí

Jeho otec, bývalý prezident Václav Klaus, uvedl, že by odchod syna z politiky považoval za velkou ztrátu. Odpoledne uvedl, že se jeho rozhodnutí ještě pokusí zvrátit.

Klaus mladší v prohlášení uvedl, že Trikolóra dosáhla v krajských volbách 3,4 procenta hlasů celostátně, má strukturu ve všech krajích a má i peníze na kampaň.

„Chyba je ve mně. Nemám energii a prostě nemůžu teď svolávat ostatní na zteč, když vím, že bych sám šel bez chuti. Všechno na světě je práce,” vysvětlil, proč se nechce ve volbách angažovat. I nadále si stojí za tím, co jako předseda hnutí hájil.

Trikolóru založil poslanec Klaus mladší v roce 2019 poté, co byl vyloučen z ODS i jejího poslaneckého klubu.

Klausův projekt nebyl úspěšný, politici se jeho odchodu nediví

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám