Hlavní obsah

Tři nynější senátoři ČSSD budou kandidovat za Republiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojice senátorů zvolených za ČSSD - Miroslav Krejča, Pavel Lebeda a Miloš Janeček ve čtvrtek – oznámila, že v nadcházejících doplňovacích volbách do Senátu bude kandidovat za stranu Republika. Krejča s Lebedou za nově vzniklé uskupení kandidovali již ve volbách do Evropského parlamentu. Za jejich rozkmotřením s ČSSD jsou spory s místními organizacemi.

Článek

Brněnský senátor a bývalý ředitel Úrazové nemocnice Janeček uvedl, že o odchodu ze sociální demokracie uvažoval už půldruhého roku.

"ČSSD se zakonzervovala do strany, která je ovládána v regionech jen několika lidmi, kteří rozhodují o všem," zdůvodnil své rozhodnutí. Poznamenal, že vedení strany ho sice doporučilo znovu nominovat, ale "lokální kmotrovství rozhodlo jinak".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Janeček za tím vidí mimo jiné to, že se podílel na akcích proti hazardu, což prý vadilo některým brněnským představitelům ČSSD. Kritizoval také to, že se mu několik měsíců nepodařilo sejít s vedením města nebo strany. "Ta strana není demokratická, nemá o mě zájem, tak co bych tam dělal," dodal Janeček.

Krejča z klubu ČSSD přešel k lidovcům

Podobné výtky k ČSSD měl kolínský senátor Lebeda. Vadil mu mimo jiné nedůsledný postoj strany k přehodnocení církevních restitucí. Lebeda podotkl, že jeho ústavní stížnost nepodepsal nikdo z vedení ČSSD.

Strakonický senátor Krejča se s ČSSD rozešel už před třemi lety kvůli rozdílným názorům s místní organizací a nyní je členem senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí.

Senátorské volby se uskuteční 10. a 11. října. Janečkovým soupeřem za ČSSD v nich bude současný ředitel brněnské Úrazové nemocnice Karel Doležal, Lebeda se střetne s ředitelkou poděbradského centra sociálních a zdravotních služeb Emilií Třískovou a Krejča s ředitelem píseckého hřebčince Karlem Kratochvílem.

Stranu Republika loni založili někdejší poslanci Věcí veřejných Otto Chaloupka a Michal Babák. Chaloupka je jejím předsedou, Babák místopředsedou.

Reklama

Výběr článků

Načítám