Hlavní obsah

Trhovec: Viděl jsem tu ženy brečet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozdělává oheň ve výhni a kupodivu ani moc nenadává. Jiří Šimon, umělecký kovář, který na plzeňské adventní trhy jezdí až z Mečeříže, vesničky u Staré Boleslavi. Je pátek kolem poledního a už za pár hodin si bude muset sbalit fidlátka. Vánoční trhy jsou z nařízení vlády zrušené.

Foto: Ivan Blažek , Právo

Pro kováře Jiřího Šimona trhy skončily.

Článek

„Mně se zboží nezkazí, mohu jej nabídnout později. Ale viděl jsem tady ženy brečet kvůli tomu, co bude dál. A to se člověka dotkne,“ říká chlapík od černého řemesla, který je zvyklý svůj fortel předvádět přímo před lidmi.

Je to podraz! Prodejci v Plzni se svíčkami symbolicky pohřbili trhy

Domácí

Kovové růže, podkovy, zvonky, svícny. Vyráběl je dva měsíce, aby je pak během jednoho předvánočního měsíce prodal.

„Starám se o nemocnou maminku, tím pádem dělám na půl plynu. A tak jsou pro mě vánoční trhy největším příjmem za celý rok, pokryjí moje fungování do dubna, do května, někdy i do července. Co teď nevydělám, budu muset sehnat jinak. Sáhnu do úspor a zažádám o kompenzace, myslím, že na ně mám nárok,“ líčí.

Zákaz vánočních trhů vyřešili v Mostě po svém. Nahradí je farmářské trhy

Ekonomika

Pak mávne rukou a prohodí staré moudro: „Co vás nezahubí, to vás posílí. Všechno se dá přežít. I tohle.“ A každý rub má svůj líc. „Konečně si zase jednou užiji Vánoce. Dřív jsem se domů vždycky vracel až na Štědrý den ve dvě ráno.“

Oheň už hoří a Jiří Šimon se pouští do práce. Kovadlina zvoní. Co to bude? Teď prý frčí kované čtyřlístky. Pro štěstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám