Hlavní obsah

Třebom se probudila z tornádového šoku

– TŘEBOM
Právo, Josef Gabzdyl

Jako uprostřed katastrofického velkofilmu si připadají lidé z Třebomi na Opavsku. V neděli dopoledne se do obce přihnalo zřejmě tornádo, odválo jednu střechu a pocuchalo další domy. I když větrné řádění trvalo asi minutu, ještě v pondělí se ve vesnici v nejsevernějším výběžku Opavska o ničem jiném nemluvilo.

Článek

"Ze dvorku jsem viděla, jak se od Polska žene černý mrak s něčím světlým uprostřed. Před domem si hrála tříletá pravnučka a v kočárku ležel jednoroční pravnouček. Zoufale jsem na dospělé křičela, aby s nimi utekli," popsala spoušť 73letá Františka Dostálová, která se na poslední chvilku schovala v domku.

"Když ta hrůza skončila, na místě, kde předtím stál kočárek, ležela hromádka roztříštěných střešních tašek. Rodina naštěstí včas unikla," oddychla si žena.

Střecha poletovala jako peříčko

V Třebomi žijí asi dvě stovky lidí a jak se pamětníci shodují, nic podobného nepamatují. Nejhůře dopadl dům Anny a Františka Vrtalových. Tornádo nadzvedlo plechovou střechu jako peříčko, ve velké výšce s ní obkroužilo oblouk a pak s ní mrštilo na 200 metrů vzdálenou stodolu.

"Měla jsem hrozný strach, že střechu hodí vítr na nás. Nikdy bych nevěřila, že je něco takového možné," zatřásla se sousedka Andrea Zámečníková, jež děsivou scénu sledovala z okna.

Rodina teď neví, co si počne. Proti něčemu takovému nebyla pojištěna. Dům byl proto narychlo přikryt plachtou, ale bojí se slibovaného deštivého počasí. "Sháníme peníze na alespoň provizorní zastřešení," povzdychla si 54letá Anna Vrtalová.

Byl to vysoký, ale úzký vír

Spoušť si přijeli prohlédnout odborníci z ostravské meteorologické stanice. Mysleli si, že poměrně snadno určí původce. "Stále nevíme. Tornádo by po sobě zanechalo pás zničené země, ale tady jakoby kličkovalo. Podíváme se ještě na snímky z meteorologického radaru," pokrčil rameny vedoucí stanice Dušan Žídek a ukázal na chuchvalce trávy na elektrickém vedení. "Podívejte, zatímco opuštěné čapí hnízdo zůstalo na sloupu, trávu to vymrštilo do výšky. Je to záhada."

Místní jsou ale přesvědčení o tornádu. "Byl to vysoký, ale hodně úzký vír, který ve spirále vyzdvihoval věci do výšky," popsala 27letá Veronika Stříbná.

Místostarosta Jaroslav Vlk od rána organizoval úklid vesnice. "Bylo by fajn, kdyby obci a rodině Vrtalových někdo aspoň trochu finančně pomohl. Obdivuhodný výkon podali naši hasiči. Jsme z toho špatní, nic podobného napamatuje ani obecní kronika," konstatoval Vlk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám