Hlavní obsah

Tornádo na jižní Moravě zničilo většinu stromů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tornádem zdevastované oblasti mezi Břeclaví a Hodonínem pomáhají také lesníci, dendrologové a zahradníci z brněnské Mendelovy univerzity, kteří mapují stav stromů. Řádění živlů tu zničilo téměř veškerý porost. Mnohé staleté stromy šly k zemi. Celá lokalita je co do stavu veřejné zeleně v zuboženém stavu a její obnova potrvá doslova léta.

Foto: Petr Horník, Právo

Odklízení následků tornáda na trati Břeclav - Hodonín.

Článek

„Většina stromů, které tornádo přečkaly, je v žalostném stavu. Ze stovek dřevin zůstaly na místě spíše desítky, řada z nich je navíc silně poškozená. Vegetace v ulicích je buď žádná, nebo silně poškozená,“ řekla Právu děkanka Zahradnické fakulty (ZF) Alena Salašová.

Sama navštívila Moravskou Novou Ves. Odborníci z Mendelovy univerzity procházejí celou oblast. Zmapovali již situaci v Mikulčicích a chystají se do Hrušek.

Hejtman Grolich: Zlom nastane, až odejdou hasiči a vojáci

Domácí

Cílem je nejprve zmapovat situaci, zhodnotit, co ještě zachránit lze. Experti navrhnou novou výsadbu tak, aby se malebné obce této části Moravského Slovácka, jemuž se říká Podluží, zase zazelenaly.

Odborně prořezat

V Mikulčicích si odborníci detailně prohlédli 130 stromů. Podle Salašové jen část z nich zregeneruje a vytvoří druhotnou korunu. „Zaznamenávali jsme stromy pomocí GPS pro další využití v GIS (geografický informační systém), sepsali návrhy opatření a ošetření, v horším případě vyřkli ortel skácet,“ uvedl Luboš Úradníček z Lesnické a dřevařské fakulty.

Část práce na stromech už udělali hasiči, ulomené části jsou tedy už odstraněné. Po nich nastoupí arboristé, kteří musí koruny odborně prořezat, aby se do nich nedostala infekce. „Pak budeme čekat, zda stromy zregenerují a vytvoří druhotně koruny,“ uvedla Salašová.

Bude potřeba nová výsadba

Podle ní budou obce potřebovat nové výsadby. Řádově půjde o stovky stromů. Studenti a experti Mendelovy univerzity budou pomáhat postiženým obcím i v budoucnu. Nejenže navrhnou obnovu veřejných prostranství, ale přímo pomohou s novou výsadbou.

Havlíček: Evidujeme už žádostí o pomoc po tornádu za 60 milionů

Domácí

Tornádo zničilo například unikátní lipovou alej, vysázenou v Mikulčicích na hřbitově do tvaru kříže. Tamní březový hájek už neexistuje.

V Lužicích bylo okolí železniční zastávky zavaleno vyvrácenými stromy. Jednomu z obyvatel obce vyrval živel pětimetrový okrasný strom, který zvedl do výše, přenesl přes střechu a odhodil na druhou část ulice, v níž objekt stojí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám