Hlavní obsah

Tornádo bylo kategorie F4, uvedli meteorologové. Postupovalo 26 kilometrů

Novinky, jas

Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zveřejnili v pátek zprávu k tornádu, které minulý čtvrtek zpustošilo několik obcí na jihu Moravy. Konstatovali, že tornádo spadalo do kategorie F4.

Foto: ČHMÚ

Článek

Tornádo kategorie F4 podle Fujitovy stupnice může mít rychlost větru 333 až 418 kilometrů v hodině. Svou silou srovnává domy se zemí, případně odnáší menší stavby.

Tornádo na jihu Moravy minulý týden zasáhlo pás o délce 26 kilometrů a šířce až 700 metrů. Jeho řádění meteorologové ohraničili časem 19:10 až 19:45.

Foto: ti, Právo

Jak se rodí tornádo.

Meteorologické modely předpokládaly riziko výskytu silných bouřek, předpovědět úder tornáda ale podle meteorologů šlo jen těžko.

FOTO: Týden po apokalypse. Suť pomalu mizí, objevují se nové zdi a střechy

Domácí

„Extrémní projevy bouřek se většinou vyskytují na velmi malém území, tj. přesné určení jejich výskytu není možné a nebylo možné ani v případě výskytu tornáda,“ konstatovali meteorologové.

ČHMÚ připomněl, že podmínky pro vznik velmi silných bouřek ve čtvrtek odpoledne potvrdila měření radiosondami. Bouřky se začaly tvořit na severu Rakouska.

Foto: Novinky.cz s Mapy.cz

Tornádem nejvíce zasažené obce.

V této souvislosti bylo vydáno i varování před „velmi silnými bouřkami, které mohou být lokálně doprovázeny přívalovými srážkami s úhrny kolem 50 milimetrů, nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině a kroupami i větších rozměrů“.

Proč se tornádo vytvořilo, není jasné

„První supercela procházející jižní Moravou vytvořila ničivé tornádo na Břeclavsku zhruba v 19:10 místního času,“ konstatoval ČHMÚ ve své zprávě. Příčiny, proč se na jedné z několika supercel tornádo vytvořilo, jsou předmětem zkoumání.

„Momentálně probíhá výzkum, jehož cílem je zjistit, proč jen jedna z několika supercel v dané oblasti vytvořila tornádo a zda je možné z této zkušenosti získat informace, které nám pomohou zpřesnit předpovědi nebezpečných jevů,“ uvedli meteorologové.

Bouře se následně přesunula k severovýchodu do Zlínského kraje. Tam padaly kroupy o velikosti až pět centimetrů a vyskytly se silnější nárazy větru. Hodinu poté přešel přes postiženou oblast další bouřkový systém.

Neuvěřitelně autentické video z Lužic.Video: Twitter Policie ČR

„Po dobu existence supercely bylo možné pozorovat vývoj dalších parametrů popisujících její rozměry, směr pohybu, odhadovanou intenzitu srážek, pravděpodobnost krup a jejich velikost apod. Nikoliv však přímo vyskytující se tornádo. Rychlost proudění uvnitř konvektivních bouří lze pouze odhadovat,“ připomněli meteorologové s tím, že na tyto extrémní jevy, které jsou velmi ojedinělé, nejsme připraveni.

Během silných konvektivních bouří či supercel doporučují lidem velkou obezřetnost. Uvedli, že pokud vznikne tornádo, je nejvhodnější vyhledat vnitřní úkryt.

Dům, který odolá tornádu? Téměř nemožné

Domácí

„V budovách jsou to prostory dále od oken, přízemní či podzemní prostory nebo dveřní otvory. Při pobytu ve vnějším prostředí (na ulici) je třeba se schoulit v blízkosti pevnější konstrukce, jako jsou např. nosné zdi, popř. vyhledat výklenky pro minimalizaci rizika zásahu letícími předměty. U oken také hrozí vysoké riziko zasažení střepy skla,“ upozornili.

Fujitova stupnice
KategorieRychlost větru
F064–116Lehké škody.
Shozené komíny, polámané větve stromů, stromy s mělkými kořeny mohou být vyvráceny.
F1117–180Mírné škody.
Strhává střešní krytiny, mobilní domy mohou být odsunuty či převrženy, jedoucí auta jsou vytlačována ze silnic.
F2181–253Značné škody.
Strhává střechy zděných domů, převrací automobily. Mobilní domy zničeny. V mrakodrapech rozbíjí okna, z lehkých předmětů vytváří nebezpečné projektily.
F3254–332Vážné škody.
Z pevně postavených domů strhává střechy a bortí zdi. Převrací vlakové vagony, zvedá a odvrhuje těžké automobily. Většina stromů v lese je vyvrácena z kořenů.
F4333–418Zničující škody.
Pevně postavené domy jsou srovnány se zemí. Struktury se slabými základy jsou odnášeny pryč. Pohazuje auty, vytváří projektily z těžkých předmětů.
F5419–512Ohromující škody.
Pevně postavené domy jsou vyrvány ze základů, rozmetány a trosky odneseny na větší vzdálenost. Vzduchem létají velké projektily o velikosti automobilu na vzdálenost větší než 100 m. Stromy jsou odkorňovány. Železobetonové konstrukce jsou těžce poškozeny, mrakodrapy se hroutí.

Reklama

Související články

Jak se zachovat při tornádu

Tornádo, které se spolu s bouřkami přehnalo Břeclavskem a Hodonínskem ve čtvrtek večer, ničilo vše, co mu přišlo do cesty. Čas na reakci byl otázkou několika...

Výběr článků

Načítám