Hlavní obsah

Tornáda se nedají vyloučit, upozorňuje Český hydrometeorologický ústav

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během bouřek, před nimiž varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), budou panovat podmínky i pro vznik tzv. supercel, z nichž se tvoří tornáda. Ani jejich výskyt nelze podle ústavu vyloučit. V jižních a východních Čechách a na Vysočině bude vítr dosahovat v nárazech rychlosti až 100 km za hodinu, lidé by se měli připravit také na velké kroupy.

Předpokládaný přechod srážek ve čtvrtek odpoledneVideo: windy.com

 
Článek

„Podmínky pro vznik supercel určitě budou. Upravili jsme výstrahu, zvýšili jsme stupeň nebezpečí na extrémní v pásu od jižních Čech přes Vysočinu po východní Čechy. Tam budou podmínky nejhorší. Největší nebezpečí budou velké kroupy, nárazy větru kolem 100 km za hodinu, případně i přívalové srážky s úhrny kolem 60 mm za krátkou dobu,“ uvedl pro Novinky Český hydrometeorologický ústav.

„Nemůžeme vyloučit vznik tornáda. Podmínky na vznik supercel jsou, ale nemůžeme předpovědět, jestli se tornádo v nějaké supercele vytvoří. V USA se uvádí, že pravděpodobnost, že ze supercely vznikne tornádo, je kolem 20 procent. Ale počítají se do toho i slabá tornáda,“ dodal ústav.

Extrémní nebezpečí platí ve čtyřech krajích. Meteorologové zesílili výstrahu před bouřkami

Počasí

Jak sdělil již předtím, supercely, které se vyznačují rotující oblastí nízkého tlaku vzduchu uvnitř bouřkového mraku, nemusejí být provázeny extrémními jevy, tedy ani tornády. Na území České republiky se ročně vyskytnou maximálně jednotky tornád, v naprosté většině slabých.

„Některý rok se neobjeví tornádo žádné (poslední bylo detekováno v roce 2018). Oproti tomu jsou každý rok detekovány desítky supercel. Výstrahy vydáváme na základě všech dostupných podkladů, a to i předpovědí možného výskytu supercel. Ne každá supercela musí být nutně nebezpečná,“ uvedl ústav.

Jak se zachovat při tornádu

Domácí

Před nepříznivým počasím varoval na Facebooku i lovec bouří Jiří Kouřil. „Dnes v odpoledních/nočních hodinách se očekává rozvoj velmi silných bouřek! Vzhledem k dobrým dynamickým podmínkám, střihu větru a vysokým hodnotám CAPE je očekáván vznik supercel, u kterých není vyloučena možnost vzniku tornád. Očekává se silný nárazový vítr, velké kroupy a přívalové srážky. Bouřkový systém by poté měl projít napříč republikou. Vše bude záležet na tom, jak hodně se prohřeje zemský povrch před samotným vznikem bouřek,“ napsal.

Ničivé tornádo o síle F4 zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko 24. června. Bylo to nejsilnější zdokumentované tornádo na našem území. Způsobilo značné škody v pásu dlouhém 26 km a širokém až 700 m.

Foto: Profimedia.cz

Supercela (ilustrační foto)

Úder tornáda se předpovídat nedá

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám