Hlavní obsah

Topolánek se při interpelacích omluvil opozici za nepřítomné ministry

Novinky, znk, jov
PRAHA
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek (ODS) se při čtvrtečních interpelacích opozici omluvil za ministry, kteří se otázek poslanců na premiéra a ostatní členy vlády ve Sněmovně neúčastní. Vyzval dokonce, aby mu byly předloženy seznamy nepřítomných ministrů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Mirek Topolánek (vpravo) s vicepremiérem Jiřím Čunkem

Článek

"Pokud tady nebudou, tak mi ty seznamy dejte, budu muset udělat pořádek. (...) Někteří sem opravdu chodí méně, já se za to omlouvám," uvedl.

Odpolední atmosféra ve Sněmovně však byla velmi klidná. Po rušném ránu, kdy se koalice a opozice pohádaly kvůli sporu o složení parlamentních výborů, přišla věcná uhlazená diskuze, na konci které se premiér Mirek Topolánek (ODS) dokonce umluvil opozici za chybějící ministry.

Topolánka interpelovalo celkem devět poslanců, z toho čtyři byli z ODS. K živější diskuzi ale nedošlo ani během interpelací předsedy ČSSD Jiřího Paroubka (týkající se zahraniční politiky) nebo komunistů Vladimíra Koníčka či Kateřiny Konečné (ve věci nečinnosti ministra zdravotnictví a ekologické zátěže).

Po interpelacích na premiéra následují interpelace na ministry.

Cyril Svoboda: potřebujeme prázdniny!

Dopoledne poslanci vůbec nejednali

Dopolední část čtvrtečního jednání vypadala zcela jinak. Poslanci se od rána nedostali k jednání. Po třinácté hodině prošel jen návrh ODS, kterým se vyřadily všechny zbývající body programu. Jedinými body schůze zůstaly otázky zřízení komise pro vyrovnání s církvemi a změny počtu členů ve výborech. Opozice blokuje práci Sněmovny kvůli sporu o složení parlamentních výborů.

Po třinácté hodině poslanci jednání přerušili. Spor ochromil práci Sněmovny již ve středu. Opozice chce znát přesné složení výborů po rozšíření počtu jejich členů, jinak bude pokračovat v obstrukci.

Poslanci měli ve čtvrtek začít v devět hodin písemnými interpelacemi, ale přestávku na poradu si vzala vládní koalice. Poté měl schůzi organizační výbor, po ní byla zase přestávka na jednání vedení dolní komory.

Poslanci se následně sešli kolem půl dvanácté, klub ODS si ale vyžádal hodinovou přestávku na jednání.

:. Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) dramaticky gestikuluje mezi poslanci. Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Opozice si klade pro odblokování jednání podmínky. ČSSD chce, aby koalice uvedla, jak si představuje složení výborů po rozšíření počtu jejich členů. Žádá také zdůvodnění samotného rozšíření. Podmínky představil už ve středu předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Poslanci KSČM zase požadují, aby nezařazení Miloš Melčák a Michal Pohanka uvedli, ke kterému poslaneckému klubu se přiřadí. Komunisté chtějí znát jasné rozložení sil ve sněmovních výborech.

V pátek chce opozice debatovat o odvolání Vesecké

Ve středu spor o složení parlamentních výborů dolní komoru ochromil. Poslanci se o plánované změně hádali celý den a k projednávání novel a zákonů se nedostali.

Koalice chce proto navrhnout, aby byla současná řádná schůze ve čtvrtek ukončena. Vládní poslanci při ní chtějí projednat už jen návrh na zřízení parlamentní komise k majetkovému vyrovnání s církvemi. Kromě toho se možná odpoledne dostane ještě na interpelace, které Sněmovně na čtvrtek předepisuje jednací řád.

Některé další body, jako je třeba návrh na zrušení poplatků za novorozence, novela důchodového zákona či změny v nemocenské, chce koalice přesunout na mimořádnou schůzi dolní komory. Její svolání hodlá vládní tábor iniciovat, konat by se mohla možná příští týden.

V pátek chce opozice mimořádné jednání Sněmovny kvůli stavu v justici. Chce diskutovat o odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké kvůli kauze vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Minulý týden pražský Krajský soud rozhodl, že se stínová ministryně spravedlnosti ČSSD Marie Benešová nemusí Vesecké a dalším žalobcům omlouvat za své výroky o justiční mafii.

Anketa

Schvalujete opoziční blokádu Sněmovny?
Ano
68,9 %
Ne
31,1 %
Celkem hlasovalo 11933 čtenářů.

Výběr článků

Načítám