Hlavní obsah

Topolánek: O nové straně kolem Klause jsem věděl už před volbou prezidenta

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, rei

Předseda ODS a premiér Mirek Topolánek si myslí, že občanským demokratům v souvislosti s avizovanými plány příznivců prezidenta Václava Klause založit stranu novou nehrozí rozklad členské základny. O novém subjektu prý věděl už před únorovou prezidentskou volbou. Přesto byl i on ke Klausovi loajální a pomohl prosadit jeho volbu, uvedl v Nedělní partii na Primě.

Článek

„Před volbou už jsem věděl, že vzniká určitý subjekt, určitý proud,“ řekl Topolánek s tím, že přesto stál za Klausem a jako k prezidentovi je k němu stále loajální. Zvolil by ho i nyní. To je podle něj politika, kterou neovlivňují osobní vztahy, jež v jejich případě prý premiér už v roce 2002 označil slovy: „Topolánek nemá problém s Klausem, ale Klaus má problém s Topolánkem.“

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánekfoto: Právo/Petr Horník

Ke straně Libertas, jejíž založení plánují Klausovi příznivci, uvedl, že mu stranu nerozloží. „ODS je dospělá strana, která si prožila své Sarajevo a nebude ho opakovat. Nedomnívám se, že mi to rozloží stranu. Podceňujete členskou základnu ODS,“ řekl s tím, že volby ukazují, že pro novou stranu není prostor.

"Já v této chvíli si nemyslím, že jeho podpora v ODS i těch jeho názorů, které on prezentuje, je taková, jak se obecně soudí," uvedl Topolánek.

Premiér několikrát naznačil a nakonec i moderátora Petra Šimůnka upozornil, že jestliže chce vést rozhovor v osobní rovině, odejde ze studia.

Volby vyjádřily společenskou atmosféru, připustil

Topolánek odmítl kritiku prezidenta Klause, že může za prohru ODS v podzimních volbách do Senátu a krajů. „Je to poprvé za šest let, co pan prezident mohl něco takového říct, a on toho trochu předčasně využil,“ řekl.

„Ty volby nebyly volbami regionálními, ale podařilo se z nich udělat volby celostátní. Chybou určitě bylo, že ODS rezignovala na kampaň. Je to i moje chyba, že jsem ODS netlačil k centrální kampani,“ dodal. Souhlasí ale s prezidentem, že šlo o vyjádření posunu společenské atmosféry.

„Tomu předcházel už trend kolem voleb 2006. Hlavní důvod je ale atmosféra ve společnosti, zdražovalo se v souvislosti s krizí a nám se navíc nepodařilo vysvětlit reformy a s voliči komunikovat,“ dodal Topolánek.

Důležitý podle něj bude nadcházející kongres ODS, který „bude možná rozhodovat o budoucích alternativách české pravice“. Doplnil, že sjezd by měl rozhodnout, jakým směrem by měla strana směřovat, kdo ji povede a jaký tento „krizový tým“ bude mít mandát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám